latinica  ћирилица
23/05/2020 |  13:41 ⇒ 15:53 | Autor: SRNA

Vidović: Odličan prvi odgovor Vlade na pandemiju

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je prvi odgovor Vlade na virus korona bio odličan i da je u prvoj reakciji na epidemiju dato 237 miliona KM, a prioriteti su bili spasavanje ljudi, održavanje zdravstvenog sistema i pomoć privredi.
NSRS - Zora Vidović - Foto: SRNA
NSRS - Zora VidovićFoto: SRNA

- Čeka nas i druga reakcija Vlade jer će privreda imati probleme u narednom periodu - rekla je Vidovićeva u završnoj riječi o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina /9048-BA/.

Ona je navela da je zaduživanje važno radi revitalizacije privrede, te podsjetila da je Slovenija na nivou zaduženja od 82 odsto BDP, a Srpska na 55 odsto.

- Ako ne budemo svi brzo reagovali, ako odlučno i hrabro i ne vratimo privredu na stanje prije pandemije, neće imati ko da vraća dug. Ljudi će ostati bez posla, privreda će stati i zato se moramo boriti da je podignemo - precizirala je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, Vlada će u narednom periodu odlučno donositi poteze u pogledu vraćanja privrede da se ne bi ostalo bez zaposlenih.

Prijedlogom odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina /9048-BA/ prihvata se zaduženje za realizaciju dodatnog finansiranja Projekta registracije nekretnina u iznosu do 12,8 miliona evra, što je 64,1 odsto od ukupnog iznosa kredita za BiH, koji iznosi 20 miliona evra.

Cilj Projekta je pružanje podrške za razvoj održivog sistema registracije nekretnina sa harmonizovanim evidencijama zemljišne knjige i katastra u urbanim područjima Srpske.

Povezane vijesti:

NSRS: Razmotren Prijedlog izmjene odluke o dugoročnom zaduživanju