latinica  ћирилица
23/05/2020 |  15:29 ⇒ 24/05/2020 | 08:37 | Autor: SRNA

Dodik: SDS neće učestvovati u strukturi nove vlasti

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da SDS neće podržati predsjednika Stranke demokratske srpske Semberije Miću Mićića na lokalnim izborima za gradonačelnika Bijeljine, te istakao da nema ništa protiv i da ga podrže ukoliko to žele.

- Nemam ništa protiv ako će da ga podrže, ali SDS u strukturi nove vlasti neće učestvovati - naglasio je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci.

Govoreći o odluci Centralne izborne komisije da odgodi lokalne izbore za 15. novembar, Dodik je ponovio da je riječ o nelegitimnoj komisiji, izabranoj mimo zakona, te da se na ovaj način dodatno komplikuje cijela situacija.

- Očigledno je da je to koncept koji je dogovoren od određenih političkih snaga - rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o finansiranju izbora, što je navedeno kao jedan od glavnih razloga odgađanja izbora, Dodik je izrazio spremnost SNSD-a da glasa za privremeno finasiranje lokalnih izbora ili da se sredstva za to obezbijede na drugi način.

- Očigledno je da u Savjetu ministara nema dovoljne većine da to izglasa i mi to znamo - rekao je Dodik.

On je dodao i da je očigledno da to ne zna šefica Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek, koja se pristrasno ponaša i legalizuje nezakonite stvari.

- Nisam je čuo da se oglasila kada je birana Centralna izborna komisija da nisu ispoštovane procedure, ali se sada našla da komentariše različite izjave nas u okviru BiH - naglasio je Dodik.

On je istakao da to samo govori koliko je BiH nesređena država, koliko u njoj mogu da "vršljaju" stranci i kvalifikuju najodgovornije ljude i političare u BiH.

- To govori koliko je BiH besmislena, jer ne obezbjeđuje ni elemente svoje suverenosti ako dozvoljava da različiti strani ambasadori ovde mogu da se upliću u unutrašnje stvari - rekao je Dodik.

On je napomenuo da su strani ambasadori u BiH u ulozi posmatrača, te da ne mogu biti ocjenitelji niti kreatori bilo kakvih procesa.