latinica  ћирилица
23/05/2020 |  16:36 | Autor: SRNA

Stevandić: Svi problemi počivaju na nelegitimnosti izborne komisije

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da se Centralna izborna komisija BiH odgađanjem izbora za 15. novembar ponaša kao država u državi budući da je takvu odluku donijela bez konsultacija sa relevantnim institucijama.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je istakao da svi problemi počivaju na nelegitimnosti izborne komisije, koja je pod potpunom partijskom kontrolom SDA, PDP-a i SDS-a i da kao takav ne može ni donijeti logičnu odluku utemeljenu na zakonu.

Prema njegovim riječima, nevjerovatno je da ljudi, koji su potpuno svjesni da nemaju legitimitet u svom izboru, donose odluke kao da su država u državi ne čekajući nikakvu odluku suda niti konsultaciju sa parlamentom, Ministarstvom finasija i Savjetom ministara.

Stevandić je smatra i da je nevjerovatno da CIK odgodi lokalni izbore za novembar kada počinje sezona gripa, umjesto da se prilagodi epidemiološkoj situaciji kako to rade u cijeloj Evropi, naročito na Balkanu.

On je naveo primjer da su i Srbija i Hrvatska u vrijeme epidemije virusa korona pomjerile datum održavanja izbora za jun i jul.

- Јedino je CIK BiH, uprkos svim epidemiološkim mjerama, pomjerio taj datum sa oktobra na novembar, baš u vrijeme kada počinje sezona gripa i za kada ne znamo kako će izgledati mogući povratak epidemije virusa korona - rekao je Stevandić.

Lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra, umjesto 4. oktobra, odlučila je danas Centralna izborna komisija.