latinica  ћирилица
23/05/2020 |  19:38 ⇒ 19:43 | Autor: TANЈUG

Tramp i Erdogan za nastavak vojne i političke saradnje

Predsjednici Turske i SAD Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp saglasili su se danas u telefonskom razgovoru da nastave blisku vojnu i političku saradnju, saopštio je Erdoganov kabinet.

U razgovoru, u kojem je bilo riječi o situaciji u Libiji i Siriji, dogovoreno je da dvije strane nastave da doprinose stabilnosti u regionu istočnog Mediterana, navodi se u saopštenju.

Američki predsjednik Donald Tramp i turski kolega Redžep Tajip Erdogan izrazili su hitnu potrebu za političkim rješenjem sukoba u Siriji i za nesmetanim prolazom za humanitarnu pomoć u cijeloj zemlji, rekao je portparol Bijele kuće DŽad Diri.

Diri je naveo da je Tramp ponovo izrazio zabrinutost zbog pogoršanja stranog uplitanja u Libiji i potrebe za hitnom deeskalacijom sukoba.

Tramp i Erdogan su razgovarali i o ponovnom otvaranju privrede širom svijeta u vrijeme pandemije virusa korona.

- Predsjednik Tramp i predsjednik Erdogan razmatrali su prijedloge o ponovnom otvaranju privrede i jačanju globalne ekonomije u vrijeme pandemije virusa korona - rekao je portparol.

Rojters podsjeća, da Turska podržava međunarodno priznatu libijsku vladu koja je proteklih nedjelja ostvarila pobjede u borbama protiv snaga Libijske narodne armije Kalife Haftara.