latinica  ћирилица
23/05/2020 |  20:08 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Posljednja faza obnove mostarskog Sabornog hrama

Saborni hram Svete Trojice u Mostaru ulazi u posljednju fazu obnove. Završni grubi radovi privode se kraju. Slijedi unutrašnje ukrašavanje hrama i uređenje partera. Poslije Starog mosta, grad na Neretvi ukoro će vratiti još jedan simbol, po kojem je njegova razglednica bila prepoznatljiva.

Dvadeset osam godina nakon što je divljački srušena u ratnim sukobima, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, od kamenja starog gradi zidove novog hrama, ali i novu vjeru u suživot.

- Obnova Saborne crkve je bila jako važna da se naš narod i naša zajednica ovdje u punom smislu osjeti slobodnom, da osjete da su svoji na svome kao što i jesmo, jer smo mi gradili ovaj grad - kaže mostarski paroh Radivoje Krulj.

Postavljanjem 50 metara visoke kape zvonika završava se i posljednji dio grubih građevinskih radova na mostarskom hramu, u kojem bi ove godine trebalo da počnu i prva redovna bogosluženja. U građeviskom smislu hramu je vraćen izgled iz 1873. godine.

- Počela je izrada metalne konstrukcije. Ostaje nam još jedno šest metara konstrukcije da podignemo, i krst i svi grubi radovi biće završeni - navodi Slaviša Terzić, poslovođa na gradilištu.

Obnova nekada najveće pravoslavne crkve na Balkanu, koja datira s kraja 19. vijeka, počela je prije deset godina. Namjera da Crkvi Svete Trojice bude vraćen predratni sjaj ujedinila je ljude svih vjera i nacija. Uporedo sa obnovom hrama obnavlja se i zajednica mostarskih i Srba iz doline Neretve.

Granatiranje i rušenje, po mnogima najljepše pravoslavne crkve u BiH, 1992. godine i danas je jedan od najtužnijih događaja u novijoj istoriji Mostara. Intenzivniji povratak i obnova života pravoslavnih Srba počinje sa idejom za obnovu ovog spomenika kulture i baštine.

- Ovaj hram za nas hrišćane znači bukvalno život, mjesto molitve i potvrde našeg hrišćanskog identiteta - naglašava Krulj.

A nakon postavljanja zvonika slijedi uređenje enterijera. U dosadašnje radove na ovoj mostarskoj crkvi utrošeno je oko osam miliona KM. Više od osamdeset odsto novca, obezbijedili su Republika Srpska i Srbija. Dan u kojem će Crkva Svete Trojice u potpunosti zasijati starim sjajem, zavisiće prije svega od priliva sredstava.