latinica  ћирилица
24/05/2020 |  09:06 ⇒ 09:06 | Autor: RTS

Drecun: Meka moć EU pala na ispitu, krajnje rigidan njemački stav o Kosovu

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da je Njemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

Milovan Drecun je, komentarišući paljenje kuće Srbina povratnika u selu kod Kline, ocenio da se radi o konstantnom pritisku Albanaca na Srbe da se ne vrate.

- Šalje se poruka da nisu dobrodošli i da je priča završena. To se najbolje postiže tako što fizički ugrožavate bezbjednost ljudi koji riješe da se vrate - ukazuje Drecun.

Što se tiče mogućnosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Drecun je govorio o pismu koje se pojavilo u medijima, a u kojem ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske pozivaju na momentalno obnavljanje razgovora.

Ocjenjuje da je takozvana "meka moć" Evropske unije pala na ispitu.

- Vidim snažan uticaj Njemačke, koja je vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rješenja, jer Njemačka ima krajnje rigidan politički stav, a to je da preko pravno-obavezujućeg sporazuma treba da se prizna samoproglašena nezavisnost Kosova, što Srbija neće ni po koju cijenu prihvatiti - kaže Drecun.

Sa druge strane, kako je dodao, ako je stav Francuske i Njemačke da se dijalog nastavi, moraju da se stvore uslovi za to, a to je bezuslovno ukidanje taksi.

- Njemačka mora da bude svjesna situacije da je Srbija sada dovoljno ojačala da ne mogu da joj se diktiraju i nameću rješenja za Kosmet - kaže Drecun.

Smatra da administracija američkog predsjednika Donalda Trampa ima racionalan politički stav, ali da strukture "duboke države" nisu zadovoljne.

- Čak i blaga promena u američkom stavu nailazi na strahovit otpor - primjećuje Drecun.