latinica  ћирилица
24/05/2020 |  09:21 ⇒ 09:25 | Autor: SRNA

Moskva spremna da organizuje susret Abasa i Netanjahua

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova i specijalni izaslanik predsjednika za Bliski istok i Afriku Mihail Bogdanov potvrdio je u razgovoru sa članom Centralnog komiteta pokreta Fatah Huseinom al-Šeikom spremnost Rusije da organizuje sastanak u Moskvi šefa Palestinske uprave Mahmud Abasa i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.
Kremlj (Foto: Sputnik/Vladimir Sergeev) -
Kremlj (Foto: Sputnik/Vladimir Sergeev)

- Bogdanov je ponovio prijedlog ruskih vlasti u vezi sa ličnim sastankom Abasa i Netanjahua bez preduslova u Moskvi - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Predstavnik Fataha obavijestio je Rusiju o najnovijim odlukama Palestinske uprave u vezi sa Izraelom.

Ruska strana potvrdila je nepokolebljiv stav, odnosno "podršku zakonitim pravima palestinskog naroda na samoopredjeljenje, uključujući stvaranje sopstvene nezavisne države unutar granica iz 1967. godine sa glavnim gradom u Istočnom Јerusalimu, koja bi živjela u miru i imala dobre susjedske odnose sa Izraelom".

Iz Ministarstva u Moskvi se dodaje da je ruska strana izrazila spremnost da nastavi napore, u okviru bliskoistočnog kvarteta, u smislu saradanje u razvoju konstruktivnog palestinsko-izraelskog pregovaračkog procesa, zasnovanog na međunarodnoj pravnoj osnovi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je 17. maja da je došlo vrijeme da se pripoji dio palestinskih teritorija na Zapadnoj obali.

Kao odgovor na to palestinski predsjednik Mahmud Abas povukao je 19. maja sve sporazume sa Izraelom i SAD, dodajući da Izrael mora da snosi odgovornost za pokušaje anektiranja okupiranih palestinskih teritorija.