latinica  ћирилица
24/05/2020 |  10:07 ⇒ 10:08 | Autor: Blic

Neupitna podrška SANU Srpskoj pravoslavnoj crkvi u CG

Podrška Srpske akademije nauka i umetnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori nije dovedena u pitanje, poručio je predsjednik SANU Vladimir Kostić.
SANU - Foto: B92
SANUFoto: B92

- Mora se reagovati promišljeno, ali ne manje uporno. Čini mi se da je vladika budimljansko-nikšićki Јoanikije svojim izjavama održao čas propedevtike /pripremnog časa osnovnog znanja/ iz političke i ljudske mudrosti, iako se nalazi u središtu krize - rekao je Kostić za "Blic".

On smatra da se mora shvatiti da je riječ o drugoj državi, ali i svom narodu u njoj, te da nije siguran kako bi bilo koja vlast u Srbiji mogla da zaustavi ono što se događa u Crnoj Gori, sem korištenja diplomatskih kanala i mehanizama u međunarodnim odnosima.

Kostić je rekao da se boji da nema idealnog rješenja za Kosovo i Metohiju, što ne znači da rješenje ne treba tražiti.

On je dodao da odluke o Kosmetu ne smiju da budu odluke jedne osobe, grupe osoba, jedne partije ili koalicije već se mora uspostaviti ozbiljna i što je moguće šira podjela odogovornosti za moguće rješenja.

Kostić je rekao da mu je teško da zamisli da se problem Kosova i Metohije riješi onoliko brzo koliko neki uvjeravaju, čak i da se u Srbiji međusobno postigne saglasnost, jer postoji i druga strana.