latinica  ћирилица
24/05/2020 |  12:11 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Ramazanski bajram u Semberiji

U Atik džamiji u Bijeljini i tri džamije u Јanji klanjan je bajram namaz u skladu s preporučenim zdravstvenim mjerama, a nakon molitve, semberski Bošnjaci, jedan od dva najvažnija praznika u islamskom kalendaru, proslavljaju u krugu porodice.

Na bajramsko jutro običaj je da svi članovi porodice rano ustanu i pripremaju se za odlazak u džamiju.

Ramazanskom bajramu prethodi tridesetodnevni post, tokom kojeg su se vjernici od zore do zalaska sunca uzdržavali od hrane i pića, kao i od loših misli i djela.

Ove godine običaji i tradicija morali su se prilagoditi vanrednim uslovima koje je izazvala pandemija virusa korona.

-  Ramazan nam je protekao u neobičnim uslovima, nismo mogli da obavljamo sve molitve onako kak smo to navikli, zajednički u džamijama, a tako će i ovaj Bajram da protekne. To jeste radostan dan, naročito za nas postače. Ali biće u jednu ruku i tužan, mnogo je naših sugrađana i članova podroice van Bosne i Hercegovine i ne mogu da nam dođu jer granice još nisu otvorene - priča nam Azem Aletović iz Јanje.

Bajram je poznat i kao praznik tokom kojeg se jasno vidi koliko je važno njegovanje različitosti i međusobno pštovanje u svakoj zajednici.

- Moramo istrajati u dobrim djelima. Ne smijemo prije svega pasti, klonuti duhom. Sve su ovo velika iskušenja za nas. Vremena se mijenjaju,ovaj svijet se mijenja, mi se moramo prilagođavati. Ali treba da ostanemo ljudi na kraju krajeva. Da pomažemo jedni drugima, bez obzira na vjeru, na nacionalnu pripadnost, jer ipak smo mi svi ovdje komšije i moramo živjeti zajedno - zaključuje Azem.

Na prazničnoj, bajramskoj trpezi serviraju se tradicionalna jela, bamija, sogan-dolma, razne vrste pita i obavezno baklava.

Ramazanski bajram proslavlja se tri dana.

Prvi dan provodi se u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze groblja, a treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicima.