latinica  ћирилица
24/05/2020 |  13:52 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Ujedinjena Srpska: Predstavljene ekonomske mjere za prevazilaženje krize i jačanja privrede

Ekonomske mjere za prevazilaženje krize i jačanja privrede u Republici Srpskoj koje je predstavila Ujedinjena Srpska podrazumijevaju povoljnije bankarsko kreditiranje privrednika za poslovne aktivnosti, veće ulaganje u razvojni program poljoprivrednog sektora, energetike, te malih i srednjih preduzeća.
Ujedinjena Srpska - Foto: SRNA
Ujedinjena SrpskaFoto: SRNA

Šef tima za razvoj Ujedinjene Srpske Mario Milanović rekao je da bi u sektoru energetike trebalo povećati udio finansiranja razvojnih projekta koji se odnose na obnovljive izvore energije, odnosno solarne panele i vjetro-turbine na području Hercegovine.

Kada je riječ o malim i srednjim preduzećima, on je naveo da treba hitno izbaciti parafiskalne namete koji smetaju privrednicima, povećati stopu PDV-a sa sadašnjih 50 hiljada na 100 hiljada, te da se omogući proizvodno orijentisanim malim preduzećima da odmah uđu u PDV sistem da bi mogli da servisiraju velika preduzeća.

Milanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da se Ujedinjena Srpska zalaže da se svi novi privrednici u prvoj godini što je moguće više oslobode poreza i dadžbina, a rezultat bi bila veća privredna aktivnost i zapošljavanje.

Predsjednik Aktiva žena Ujedinjene Srpske Mirela Kajkut Zeljković predložila je da se kroz Program održivog upravljanja javnim zemljištem omogući svim zainteresovanim stranama da uzmu u zakup određene količine zemljišta za proizvodnju dovoljnih količina hrane.

Ona je pozvala sve lokalne zajednice da proizvode koji su karakteristični za određen region plasiraju na tržište i da ih poljoprivredni proizvođači predstave na jednom mjestu, te navela primjer "Krajiške kuće" u Banjaluci.

- Važno je da se iz budžeta agrarnog fonda koji se sada koriste za tekuću proizvodnju izdvoje određena sredstva koja će biti razvojnog karaktera kako bi se povećale sve sjetvene površine u Srpskoj, za šta su potrebne povoljne kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske - istakla je Zeljkovićeva.

Ona je rekla da je poslanički klub Ujedinjene Srpske na posebnoj sjednici Narodne Skupštine podržao mjere Vlade i Uredbe koje je donijela predsjednik Srpske za vrijeme vanrednog stanja, kao i da je ovaj tim za razvoj želio dati doprinos predlažući svoje mjere.