latinica  ћирилица
24/05/2020 |  14:14 ⇒ 15:19 | Autor: B92

"Svijet je na ivici hladnog rata"

Kina i SAD su na ivici "novog hladnog rata" upozorio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi.
Kina, SAD i Rusija (foto:SSO) -
Kina, SAD i Rusija (foto:SSO)

On je izrazio žaljenje zbog obnove tenzija sa Vašingtonom oko epidemije virusa korona.

Prvi oboljeli od novog virusa prijavljeni su krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhanu a od tada se virus proširio na cijelu planetu i od njega je umrlo oko 340.000 ljudi.

Predsjednik SAD Donald Tramp posljednjih nedjelja redovno optužuje kineske vlasti da su kasnile da prenesu presudne podatke o ozbiljnosti virusa čije širenje je po njemu moglo da se zaustavi.

- Pored pustošenja izazvanog novim virusom korona politički virus se širi u SAD. Taj politički virus koristi svaku priliku da napadne i okleveta Kinu - rekao je novinarima šef kineske diplomatije ne navodeći ime američkog predsjednika.

Napetosti između Pekinga i Vašingtona već su visoke posljednje dvije godine zbog trgovinskog rata koji je pokrenuo Tramp, i u kome dve zemlje jedna drugoj uzajamno uvode dodatne carine na uvezenu robu što teško pogađa međunarodnu trgovinu.

Pandemija je povećala tenzije između te dvije svjetske sile do novih vrhunaca.

- Neke američke političke snage uzimaju za taoca odnose između Kine i SAD i guraju dvije zemlje na ivicu novog hladnog rata - sa krizom koronavirusa rekao je Vang Јi.

Tramp je pomenuo mogućnost da će tražiti od Pekinga da plati više milijardi dolara odštete zbog štete nanesene pandemijom, i SAD traže međunarodnu istragu o porijeklu virusa.

Vang je rekao da je Kina "spremna" na međunarodnu saradnju da se identifikuje izvor novog koronavirusa, dodajući da takva saradnja treba da bude lišena bilo kakvih političkih miješanja.

U ponedjeljak je kineski predsjednik Si Đinping rekao da podržava da se izvrši "sveobuhvatna procjena" svjetskog odgovora na novi koronavirus kada epidemija bude iskorijenjena. U video poruci upućenoj godišnjoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije Si Đinping je odbacio svaki propust njegove zemlje u upravljanju epidemijom dajući uveravanja da je Kina uvijek bila transparentna i odgovorna o tom pitanju.