latinica  ћирилица
24/05/2020 |  14:50 ⇒ 20:22 | Autor: SRNA

Sjećanje na stradale Srbe u Gornjoj Јošanici (VIDEO)

U Gornjoj Јošanici kod Foče danas je služen parastos za 73 srpskih mještana, koji su poginuli u proteklom građanskom ratu, od kojih je 56 zvjerski ubila muslimanska vojska iz Goražda na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine.
Gornja Јašanica kod Foče - parastos - Foto: SRNA
Gornja Јašanica kod Foče - parastosFoto: SRNA

Godišnjica najmasovnijeg stradanja srpskih civila na području Gornjeg Podrinja u posljednjem ratu obilježava se u maju, kada se proslavlja Ljetni Nikoljdan, a ove godine i na dan Svetih Ćirila i Metodija, kojima je posvećena novoizgrađena crkva jošaničkih mučenika.

Na Nikoljdan 1992. godine, na dan kada je trebalo da slome krsni kolač, mučenjem i odsijecanjem dijelova tijela ubijeno je 56 mještana deset jošaničkih zaselaka, među kojima je bilo više staraca, 21 žena i troje djece - dvogodišnja Danka Tanović, Dragana Višnjić od deset godina i njen tri godine mlađi brat Dražen.

Preživjeli Јošaničani, njihova rodbina i prijatelji još jednom su poslali poruku da se ovo jezivo stradanje nikada neće zaboraviti, ali i da se nikada neće odustati od zahtjeva da se zločinci kazne.

Dušanka Lalović, tada Višnjić, jedna je od rijetkih preživjelih iz familije Višnjić u kojoj je poginulo 16 članova. Njena očekivanja su da svi počinioci ovog strašnog zločina u Јošanici konačno odgovoraju za zločin.

- Ne želim da plačem, suze ostavljam njima, jer je konačno došlo vrijeme da njih stignu moje suze i svih nas iz Јošanice - rekla je Dušanka.

Predsjednik Boračke organizacije Foča Srđan Stanković naglasio je da je odavno poznato ko su i nalogodavci i izvršioci zločina u Јošanici.

- Zna se i ko je koga tačno ubio, pojedinačno, međutim mještani koji znaju te ljude kažu da se šetaju i po Foči. To je veliki propust Tužilaštva koje ništa ne preduzima - rekao je Stanković.

U obraćanju okupljenima kod spomenika poginulim mještanima, načelnik opštine Radisav Mašić pitao je da li onaj zločinac koji je ubio malu Danku, brata i sestru Dražena i Draganu, ima svoju djecu i da li se, kada pomiluje svoje dijete, sjeti i djeteta koje je ovdje nemilosrdno ubio.

- Da li se sjeti i da li može da spava? Vjerujemo u Božiju pravdu koja će ih sigurno stići, a u ovu drugu sve manje imamo nade, ali nikada nećemo prestati da je tražimo. To je naše pravo i ako mislimo da istrajemo kao Srbi na ovim prostorima na to pravo nikada ne smijemo zaboraviti - poručio je Mašić.

On je naglasio da se zbog budućnosti svih koji žive u BiH zločinci moraju kazniti.

Nakon parastosa kod spomenika poginulim Јošaničanima služen je i pomen u Crkvi Svetih Ćirila i Metodija, koja je počela da se gradi 2015. godine.

Sveštenik Nikola Kovač kaže da je 80 odsto radova na crkvi završeno i da se čeka postavljanje ikonostasa koji je već izrađen.

- Zahvaljujući Gospodu Bogu, dobrom narodu i svim priložnicima, za kratko vrijeme smo uspjeli da podignemo hram iz temelja. U toku su radovi na završetku poda, imamo ikonostas i čekamo da ga postavimo, tako da se nadamo da će u što skorije vrijeme biti osveštan - rekao je Kovač.

Iz Tužilaštva BiH Srni je u decembru prošle godine odgovoreno da je predmet "Јošanica" u radu u Posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH.

- Sproveden je veliki broj istražnih radnji, saslušan veliki broj svjedoka, ali ima još dosta aktivnosti koje treba izvršiti. Rad na predmetu se nastavlja - rekao je tada Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.