latinica  ћирилица
24/05/2020 |  15:46 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Značaj očuvanja ćiriličkog pisma

Na Dan slovenske pismenosti i kulture i praznik svetitelja Ćirila i Metodija Gradski odbor Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini ukazao je na značaj očuvanja ćiriličkog pisma kao bitnog obilježja srpskog nacionalnog identiteta.
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija

- Mada je u Srbiji i u Republici Srpskoj ćirilica službeno pismo, u praktičnoj upotrebi latinica ima aposlutnu prevlast. U to se lako uvjeriti ako se pogledaju nazivi firmi u bilo kom većem naselju, a slična je situacija i u pogledu zastupljenosti latiničkog pisma u novinskim ustanovama i izdavačkim kućama - istakli su iz bijeljinske "Prosvjete".

Iz "Prosvjete" su poručili da Srbe, kao i druge male narode, u civilizovnom svijetu mogu održati samo prave i trajne vrijednosti - pravoslavna vjera, srpski jezik i ćiriličko pismo.

Podsjetili su da prvi spisi pisani ćirilicom potiču iz 12. vijeka, među njima najpoznatije Miroslavljevo jevanđelje, te upozorili na ozbiljno ugrožavanje ćirilice u 21. vijeku pod uticajem globalizacije.

- To je potiskivanje ćirilice perfidnijim metodama, tvrdnjama da je latinica praktičnije pismo, da je ono mnogo pogodnije za savremenu komunikaciju putem društvenih mreža, da se njime služi ogroman broj stanovnika planete, a nijedan od tih navoda nije održiv, jer ćiriličko pismo zadovoljava sve kriterijume upotrebe i u najmodernijoj komunikacijskoj tehnologiji - navodi se u saopštenju.

"Prosvjeta" upozorava da problem zamjene ćirlice latinicom nije toliko u moći stranog faktora, koliko u neodgovornosti Srba koji olako prihvataju tuđe, a odriču se svoga, te ističe da latinica jeste dugo u upotrebi, ali ona nije srpsko pismo.

U tekstu se podsjeća da je prošle godine za Dan ćirilice "Prosvjeta", u saradnji sa Tehničkom školom "Mihailo Pupin", organizovala popisivanje firmi u dijelu grada čiji su nazivi ispisani ćirilicom i rezultati su bili porazni, zbog čega će nastaviti ovo istraživanje.

- Јedan od najvažnijih zadatka srpskog naroda je da čuva svoj jezik i svoje pismo i uvjereni smo da u našem narodu ima dovoljno umnih ljudi koji nikada neće pristati da se odreknu svoga pisma na kome su napisani brojni vrijedni spomenici kulture koji nas čine prepoznatljivim u kulturnoj zajednici evropskih naroda - zaključeno je u saopštenju bijeljinske "Prosvjete".