latinica  ћирилица
25/05/2020 |  10:08 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Centar "Filip Višnjić" obogaćuje kulturni život Ugljevika

Njegovanje kulture, običaja i tradicije ugljevičkog i podmajevičkog kraja i očuvanje od zaborava, prioritet je Centra za kulturu "Filip Višnjić" u Ugljeviku.

Ova ustanova više od deceniju, brojnim sadržajima, oplemenjuje i obogaćuje kulturni život ove male podmajevičke opštine.

Pod sloganom "Kultura je način života", godišnje organizuju pedeset izložbi, pozorišnih predstava, koncerata i drugih sadržaja.

U ovom centru za kulturu ponosni su na rad amaterskog pozorišta, organizaciju tradicionalne likovne kolonije i brojne promocije djela poznatih, ali i neafirmisanih autora.

Pored teškoća, izazvanim pandemijom virusa korona, nastavljaju projekte poput obnove rodne kuće proslavljenog epskog pjesnika Filipa Višnjića u Donjoj Trnovi, uređenje spomen-groblja u Donjoj Trnovi, renoviranje objekta u kojem je bila partizanska bolnica i štamparije iz Drugog svjetskog rata.

- Namjera nam je da sve te lokalitete uvežmo u jednu ponudu i da tako napravimo jedan interesantan projekat vezan za razvoj kulturno-istorijskog turizma u našoj opštini - ističe Predrag Vujević, direktor Centra.

Tradicionalne pjesme, igre, instrumenti, običaji i obredi stanovnika podmajevičkog i majevičkog kraja, neprocjenjivo su blago.

- Svaki kraj mora da sačuva svoj identitet tako da se trudim da budem jedan od onih koji se bave očuvanjem kulturne baštine i trudim se da sačuvam što mogu u ovom kraju, bar što je zastupljeno u pjesmi i igri - pojašnjava etno-koreolog Slaviša Јović.

Centar za kuturu "Filip Višnjić" izgrađen je 2008. godine, a investiciju vrijednu 2,5 miliona maraka finansirali su opština Ugljevik i Vlada Republike Srpske.

Građani Ugljevika ističu da ova ustanova doprinosi poboljšanju kulturnog ambijenta u ovoj sredini.

U ugljevičkom Centru za kulturu njeguju i izdavačku djelatnost.

Tako su izdali kapitalno djelo ''Velikani naše istorije'' u kojoj su obrađene četiri značajne ličnosti tog područja; Filip Višnjić, Knez Ivo od Semberije, Husein kapetan Gradaščević i Vasa Pelagić.

Do kraja godine planiraju da objave i rječnik Semberije i Majevice.