latinica  ћирилица
25/05/2020 |  13:16 ⇒ 13:43 | Autor: SRNA

Obilježeno 76 godina od desanta na Drvar

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je Srni povodom 76 godina od njemačkog desanta na ovaj grad da Drvaru i Drvarčanima sloboda nikada nije data, već su se za nju borili i svojom hrabrošću preusmjerili čitav tok zbivanja u Drugom svjetskom ratu.
Drvar - Foto: SRNA
DrvarFoto: SRNA

Runićeva je rekla da je 76 godina od njemačkog neuspjelog desanta na Drvar obilježeno na skroman način.

- Zbog trenutne epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti da realizujemo planove koje smo imali, a to su otvaranje Titove pećine i veličanstvena proslava kakvu grad heroj zaslužuje - istakla je Runićeva.

Prema njenim riječima, Drvar s ponosom može da proslavlja značajne datume iz Drugog svjetskog rata, a posebno 25. maj jer je na ovaj dan 1944. godine propao posljednji pokušaj da se čuvenim i dugo pripremanim Konjićevim skokom uništi kompletno rukovodstvo NOB-a.

- Obilježavanje 25. maja predstavlja priznanje antifašističkoj borbi naroda ovog kraja koji je dao veliki doprinos pobjedi saveza nad najvećim zlom čovječanstva - naglasila je Runićeva.

Osamdesetpetogodišnja Drvarčanka Јovanka Kecman u razgovoru za Srnu prisjetila se neuspjelog desanta na Drvar.

- Vodile su se krvave borbe, ali Drvarčani su dali živote za slobodu. Poslije rata u Drvaru se rađao život. Bila je obnova, radilo se, gradilo i lijepo živjelo - priča Јovanka.

Vijence su na spomeniku posvećenom žrtvama fašističkog terora položili konzul Srbije u Drvaru Predrag Mitić, delegacije Udruženja antifašista i boraca NOR-a Drvara i Mostara, načelnik opštine Dušica Runić, predsjednik Opštinskog vijeća u Drvaru Milan Kunić, te delegacija Opštinskog odbora SNSD-a.