latinica  ћирилица
25/05/2020 |  13:37 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Pašalić: Sve veća podrška povrtarskoj proizvodnji

Ministar poljoprirede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da resorno ministarstvo sve snažnije podržava povrtarsku proizvodnju, te da je u ovu oblast prošle godine uloženo 1,5 miliona KM.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

- Ako uzmemo u obzir da je za podršku proizvodnji i otkupu povrća u 2016. godini obezbijeđeno tek negdje oko 300.000 KM, jasno je koliko raste podrša ovom sektoru - rekao je Pašalić Srni.

Nakon posjete povrtaru Nikoli Lakiću u Kukuljama kod Srpca, Pašalić je naglasio da je najbolje usmjeren novac u poljoprivredu onaj za kapitalne investicije, za nabavku traktora, priključaka, izgradnju objekata i sistema za navodnjavanje.

- To se pokazalo i na primjeru ove porodice. Naime, Ministarstvo je sa 30 odsto učešća podržalo nabavku sve opreme, mehanizacije i izgradnju skladište koje je ova porodica u posljednjih nekoliko godina realizovala - dodao je Pašalić.

Pašalić je naveo da Lakići na svojim parcelama gaje šest vrsta povrća i da su u tom poslu veoma uspješni.

- Riječ je o porodici koja se već nekoliko generacija bavi proizvodnjom povrća i što je jako važno sad uvode neke nove tehnologije. Nikola Lakić je bio student Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, a sada je diplomirani inženjer sa velikim iskustvom i odlučio je da to svoje znanje primjeni upravo na svom imanju - rekao je Pašalić.

On je dodao da Ministarstvo poljoprivrede nastoji da promoviše baš ovakve poljoprivredne proizvođače.

- Težimo da imamo što više slučajeva da mlade kolege nakon završetka fakulteta stečeno znanje primjene na svom imanju i na najbolji način unovče to znanje. Danas smo se uvjerili da je to potpuno realno i u našim uslovima - poručio je Pašalić.