latinica  ћирилица
25/05/2020 |  18:32 ⇒ 19:22 | Autor: SRNA

Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za BiH i Srbiju

Crna Gora će u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, najavio je danas predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.
Dobrodošli u Crnu Goru - Foto: Glas Srpske
Dobrodošli u Crnu GoruFoto: Glas Srpske

Marković je na konferenciji za novinare Koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti rekao da je kriterijum najviše 25 oboljelih u odnosu 100.000 stanovnika i da će prvo biti otvorene granice za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije i Grčke.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome što prvih dana juna neće biti otvorene granice za građane BiH i Srbije, Marković je rekao da se otvaraju granice država koje imaju sličnu epidemiološku situaciju kao i Crna Gora.

On je dodao da će biti otvorene granice i za BiH i Srbiju kada budu imale situaciju do 25 oboljelih u odnosu na 100.000 stanovnika, što je kriterijum Instituta za javno zdravlje.

Marković je rekao da je namjera da već od sljedeće sedmice budu otvoreni vrtići, predškolske ustanove i igraonice u Crnoj Gori, kao i da se omogući ograničenom broju publike praćenje sportskih događaja, uz poštovanje mjera zaštite.

- Biće dozvoljena organizacija krštenja, svadbi i porodičnih veselja, takođe uz zdravstveno-bezbjednosne mjere u broju prisutnih - naveo je Marković.

On je podsjetio da je Crna Gora postala prva zemlja slobodna od korone u Evropi i čestitao svima koji su bili na prvoj liniji odbrane.