latinica  ћирилица
25/05/2020 |  18:59 | Autor: SRNA

Kozomara: Predstoji diplomatsko natezanje konopca između Srba i Bošnjaka u BiH

Politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara ocijenio je da je razgovor između bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika DŽaferovića i vršioca dužnosti premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija jedno od sredstava bošnjačke političke elite za pritisak, kako na Srbe u Srbiji, tako i na Srbe u Republici Srpskoj.
Anđelko Kozomara, politički analitičar - Foto: blic.rs
Anđelko Kozomara, politički analitičarFoto: blic.rs

- Bošnjački političari ne odustaju od projekta potpune dominacije BiH i ne kriju da smatraju da je BiH od raspada Јugoslavije bošnjačka država i da je to što je Republika Srpska dobila međunarodni legitimitet kao entitet sa elementima države privremenog karaktera. Ovim, naizgled, bezazlenim razgovorom sa Kurtijem oni šalju zapravo snažnu poruku da možemo očekivati naredne akcije bošnjačkog političkog rukovodstva - ocijenio je Kozomara.

Kozomara je podsjetio da su bošnjački političari nekoliko puta pozivali da zvanično Sarajevo prizna nezavisnost Kosova, kao te da su prošle godine pozvali Hašima Tačija na skup u Sarajevu.

On je za Sputnjik podsjetio da Tači tada nije došao jer je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik stavio veto na tu odluku.

- Oni neće ni trenutka mirovati. Period između dva telefonska razgovora samo je na oko primirje. Oni kuju nove planove i jako su opasni što se toga tiče. Međutim, po sadašnjim zakonima BiH oni ne mogu da priznaju Kosovo bez saglasnosti srpskog člana Predsjedništva. Dok je Dodik tu od toga nema ništa, a vjerovatno, ni bilo ko od Srba ne bi pristao na priznanje Kosova. Dakle, predstoji nam diplomatsko natezanje konopca između Bošnjaka i Srba u narednom periodu -  istakao je Kozomara.