latinica  ћирилица
25/05/2020 |  19:11 ⇒ 26/05/2020 | 09:22 | Autor: RTRS

Odluka CIK-a o odlaganju lokalnih izbora za 15.novembar nezakonita (VIDEO)

Zahtjev za preispitivanje odluke CIK-a o odlaganju lokalnih izbora uskoro će se naći na dnevnom redu Ustavnog suda BiH, a podnijeće ga SNSD. Pomjeranjem datuma održavanja izbora CIK je prekršila Izborni zakon BiH, kažu u SNSD-u, a potvrđuju stručnjaci iz oblasti ustavnog prava.
Izbori, glasanje - Foto: RTRS
Izbori, glasanjeFoto: RTRS

Lider SDA nema problem da se izbori održe 4. oktobra, zbog čega ostaje nejasno – kome odgovara da se izbori odgode za novembar.

- Odluka Centralne izborne komisije BiH o prolongiranju lokalnih izbora sigurno je neregularna, ali ipak je opšti akt i Ustavni sud BiH mora da provjeri njenu regularnost, a ako taj Sud podrži ovakvu odluku onda zakoni u BiH ne važe - rekao je Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

Gradonačelnici i načelnici različito vide odluku CIK-a.

Iz Banjaluke poručuju da CIK već tri puta krši zakone i odredbe - od nelegalnog izbora članova, preko pomjeranja datuma izbora na 15. novembar, pa do naknadnog raspisivanja tendera za izborne materijale.

U nekim drugim gradovima i opštinama, kažu, nemaju ništa protiv odgađanja izbora.

- Serija nezakonitosti koja dovodi u pitanje legalnost čitavog procesa izbora, a u suštini, građani treba da imaju pravo da nakon četiri godine izaberu vlast, to je jedno od osnovnih ljudskih prava. Ovakvim činjenjem se sve dovodi u jedan haos, za koji je veliko pitanje kako će teći i kako se završiti - istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Mićo Mićić, predsjednik Srpske demokratske stranke Semberije ističe da je ovoj partiji potpuno svejedno kada će izbori biti održani ali da niti jedan problem nemaju da izađu pred birače, zbog, kako je rekao, građana Semberije.

On je naveo da kada god se održe, članovi SDSS-a su spremni za izborni proces.

Najbolje bi bilo spojiti održavanje lokalnih i opštih izbora, kaže načelnik Teslića, Milan Miličević, svjestan da to znači promjenu Izbornog zakona BiH, o čemu se stranke godinama spore. Da li je odgađanje ustavno, kaže, reći će Sud.

- Iskreno, potpuno sam indiferentan prema tome. Da li će biti odloženi, ranije ili kasnije, ne igra ulogu. Kako bude, mislim da se političke partije tome trebaju prilagoditi - naveo je Miličević.

U Federaciji ne vide razlog za odlaganje izbora. Iz HDZ-a poručuju da ne postoji osnov da se izbori pomjere na 15. novembar, ne sporeći potrebu da se obezbijedi novac za održavanje izbora. A u SDA nisu ni za ni protiv, iako, kažu, nemaju ništa protiv SNSD-ovog zahtjeva Ustavnom sudu.

- Naravno, to znamo i u pravu su, ako smatraju da ne treba pomjeriti izbore, ne treba pomjeriti. Mislim da je maksimum koji će se desiti 40 dana, to nije posebno važno - smatra Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Dok političari u BiH tradicionalno nisu sigurni šta im odgovara, stručnjaci za ustavno pravo kažu – CIK je prekršio Izborni zakon, tačnije pozvao se na pogrešan član u obrazloženju odluke.

Član 14 stav 1, kaže profesor Mile Dmičić, odnosi se na ponovne, odgođene i prijevremene izbore, a ne redovne.

- I da je imala takav osnov u Izbornom zakonu BiH, on je morao da bude sadržan i da se odnosi na redovne izbore, a i da to postoji, nije moguće određivati rok duži od 30 dana, što znači da CIK nije imala osnov za svoju odluku - kazao je Dmičić.

Konačnu presudu daće Ustavni sud BiH, nakon što primi zahtjev SNSD-a, nakon čega će biti jasno kada će glasači odlučivati ko će ih lokalno predstavljati.