latinica  ћирилица
25/05/2020 |  19:25 ⇒ 21:12 | Autor: RTRS

Zvornik: Poplave 2014. pričinile štetu veću od 22 i po miliona maraka (VIDEO)

Majske poplave i klizišta 2014. godine pričinile su štetu na području Zvornika veću od 22 i po miliona maraka. Oštećeno je više stotina stambenih i poslovnih objekata, a stradali su i mostovi, putevi, poljoprivredna dobra.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

U proteklih šest godina uređeno je više desetina kilometara lokalnih puteva, sanirana su oštećenja na stambenim objektima, ali i uređena riječna korita Јasenice, Zlatice, odnosno Sapne u naselju Ulice. Uređen je i dio korita Hoče, a trenutno se uređuje korito Sapne u Čelopeku u dužini 4,6 kilometara i obaloutvrde Drine u dužini 1,8 kilometara. Najveći dio posla je završen.

- Vidim da betoniraju, da rade. Ako ovako nastave biće super. Sad je manja bojazan od poplave, jer je prošireno i produbljeno, navodno da će biti i neki odbrambeni zid - rekao je Sretko Vanovac stanovnik Čelopeka.

Predsjednik Mjesne zajednice Čelopek Nenad Stojkić smatra da više neće biti problema na ovom koritu rijeke Sapne.

- Ovo je bila jedna idealna priča za ovo selo, a i za ovaj grad - dodao je Stojkić.

U karakajskom naselju Terminal još nije urađeno ništa, iako se Drina više puta izlijevala i pravila probleme desetinama domaćinstava.

Za uređenje dijela vodotoka Drine potrebno je više od tri miliona maraka. Projekat je završen, ali nedostaje novac.

- Takođe je jako bitno. Nadamo se, s obzirom da su velika sredstva, višemilionska sredstva, tražimo aktivno donatore i nadamo se će u nekon narednom periodu i to biti riješeno - istakao je Bojan Ivanović zamjenik gradonačelnika Zvornika.

Od 2015. do danas u brojne projekte koji su imali za cilj saniranje šteta od poplava i ujedno prevenciju u Zvorniku je uloženo više od 15 miliona maraka. Osim gradskog budžeta, pomogle su donacije, kreditna zaduženja, a najviše Vlada Republike Srpske.