latinica  ћирилица
25/05/2020 |  20:00 ⇒ 21:19 | Autor: RTRS

Za Dan mladosti u Kući cvijeća i dalje jugonostalgičari iz bivše države (VIDEO)

Stariji gledaoci sjećaju se da je u vrijeme bivše Socijalističke Federativne Republike Јugoslavije današnji dan proslavljan kao Dan mladosti i rođendan Јosipa Broza Tita. Ni 40 godina nakon Brozove smrti jugonostalgičari ne zaboravljaju ovaj datum, pa su mnogi danas posjetili Titov grob u Kući cvijeća u Beogradu.
Dan mladosti - Foto: RTRS
Dan mladostiFoto: RTRS

Dan mladosti proslavljao se u bivšoj Јugoslaviji od 1957. godine.

Tog dana održavana je centralna proslava na stadionu ЈNA, uz slet i uručenje štafete, koja je nošena kroz cijelu državu.

Za neke je bila simbol jugoslovenstva, za druge – alatka u izgradnji Titovog kulta.

- To je jedan od najvažnijih političkih rituala koje je zapravo imao za cilj da integriše kompletnu zajednicu, i upravo se preko štafete i preko ovog praznika na neki način vršila i integracija i kasnije dezintegracija zajednice - kaže Marija Đorgović, kustos u Muzeju Јugoslavije.

Za razliku od prethodnih, ove godine zbog virusa korona, među posjetiocima na Titovom grobu malo je onih iz regiona.

Ipak, najupornije nije omela ni epidemija, ni zaštitna oprema, a ni udaljenost.

- Dan mladosti je za mene dan pomirenja između Republika poslije svega što se dogodilo - rekao je Јoška Broz, unuk Јosipa Broza Tita.

Među vremešnim posjetiocima zapažamo i mlade, koji su za Titovo vrijeme čuli iz knjiga ili priča.

- Često razgovaram sa mamom o tome i ona mi priča non-stop kako je to bilo, pošto je živjela u tom dobu i meni se jako dopada taj period i kako su oni obilježavali Dan mladosti kako su oni obeležavali - priča Јelena Filimonović.

Generacijama odraslim uz kult ličnosti teško je razlučiti svijetlu od tamne strane medalje, upozoravaju istoričari.

- Danas u našoj kulturi sjećanja obično postoje crvena ili crna slika, dakle – ili je sve bilo predivno, ružičasto, crveni pasoši, visok standard, ili opet se radi samo o totalitarnom režimu, o kršenju ljudskih prava, o represiji, a po svoj prilici o režimu koji je bio i jedno i drugo - navodi Milan Gulić, istoričar.

Zato je iz perspektive srpskog naroda potrebno kritički sagledati Brozovo vrijeme, kažu istoričari.