latinica  ћирилица
25/05/2020 |  21:24 ⇒ 21:26 | Autor: SRNA

Linta: Cementiranje etničkog čišćenja Srba u dolini Neretve

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta saopštio je povodom 28 godina od zločina nad Srbima u selu Bradina kod Konjica da vlasti Federacije BiH i kantonalne vlasti vode politiku cementiranja etničkog čišćenja Srba u dolini Neretve.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Prema njegovim riječima, to najbolje potvrđuje činjenica da od nekadašnjih oko 7.000 Srba na području opštine Konjic danas živi svega njih oko 250 ili manje od pet odsto od predratnog broja.

- Malobrojni srpski povratnici suočavaju se sa sistematskom opstrukcijom u obnovi kuća i rješavanju brojnih infrastrukturnih i komunalnih problema, kao što je skupa taksa da se priključi struja i drugo. Velika većina porušenih kuća još nije obnovljena i male su šanse da će doći do značajnijeg poboljšanja - navodi Linta.

On podsjeća da se prije 28 godina desio stravičan zločin nad Srbima u Bradini, koji su počinile muslimansko-hrvatske formacije i dodaje da je tom selu 25. maja 1992. godine na najmonstruozniji način ubijeno 48 srpskih civila.

- Stotine Srba odvedene su u zloglasne logore Musala, Čelebić i druge, gdje su mučeni na najsvirepije načine dok su ostali protjerani, a njihova imovina je uništena i opljačkana. U logorima su od posljedica mučenja i zlostavljanja stradala još 22 srpska civila - ukazuje Linta.

On podsjeća da su Srbi teško stradali, ne samo u Bradini, već i na području čitave konjičke opštine.

Linta ističe da za zločine u Bradini, odnosno na području opštine Konjic, još niko nije odgovarao iako postoje brojna i potresna svjedočenja preživjelih Srba i materijalni dokazi.

- U Sudu BiH je 8. maja prošle godine počelo suđenje pripadnicima takozvane Armije BiH i HVO-a za zločine nad Srbima iz Konjica, Bradine i okolnih srpskih sela. Nažalost, male su šanse da će stradali Srbi i njihova rodbina dočekati istinsku pravdu jer optužnicom nije obuhvaćeno muslimansko vojno i civilno rukovodstvo - upozorava Linta.

On dodaje da u selu Bradina danas, 25 godina poslije završetka rata nema gotovo nikakvog života.

U obnovljenoj Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini, kod Konjica, danas je služena Sveta arhijerejska liturgija, služen parastos nevinim srpskim žrtvama i položeni vijenci na spomen-obilježje u porti hrama povodom 28 godina od stradanja srpskog stanovništva u ovom selu.