latinica  ћирилица
26/05/2020 |  07:54 ⇒ 08:19 | Autor: vecernjenovosti

Mitropolija reagovala na odgovor Markovića, najavljen nastavak litija

Više od deset dana prošlo je otkako je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio pismo predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću o nastavku pregovora u vezi sa spornim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji su započeti u martu, a prekinuti zbog pandemije virusa korona.
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs) -
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs)

Razgovori Vlade i Mitropolije biće nastavljeni kada se za to steknu uslovi, izjavio je premijer Crne Gore Duško Marković. On je na konferenciji za novinare u Podgorici rekao da je dobio pismo od MCP i prijedlog za nastavak razgovora i naveo da se tim povodom čuo s mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem uoči 12. maja, prenosi RTCG.

- Ako javna okupljanja budu dozvoljena, sutra neka krenu s litijama. Neka niko ne plaši litijama - istakao je Marković.

On je ponovio da litije neće biti razlog da Vlada "mijenja svoju politiku".

- Nagomilalo se argumenata vidljivih svakom građaninu, da "zakon nije isti za sve", te da se "zdravstvene mjere" koriste za neosnovani progon Crkve. Država koja gaji trend nejednakih standarda direktno radi protiv sebe i sopstvenih ustavnih načela. Ako to nije razlog ćutanja Vlade, onda se nadam brzom odgovoru ovih dana, jer Vladu i sadržaj posljednjeg sastanka ekspertskih timova, kao i nedavna uputstva sa međunarodnih adresa obavezuju na jasne i nedvosmislene odgovore na pitanje: mijenjamo li zakon ili ne - saopštio je protojerej stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije i član ekspertskog tima Mitropolije.

Rektor je najavio nastavak litija.