latinica  ћирилица
26/05/2020 |  10:11 | Autor: SRNA

Grenel kritikovao poslanika koji je njegov stav nazvao neprijateljskim

Ambasador SAD u Berlinu Ričard Grenel, koji odlazi sa funkcije, kritikovao je njemačkog poslanika Andresa Nika zbog toga što je stav američkog izaslanika prema Njemačkoj nazvao neprijateljskim.

Grenel je naglasio da je samo pratio politiku Vašingtona i da je branio američke interese.

Nik je na Tviteru doveo u pitanje "zavještanje koje je ostavio Grenel".

On je napisao da je svaki bivši izaslanik SAD završio svoj mandat kao "veoma poštovana figura i prijatelj Njemačke kojem se može vjerovati", a da je Grenel "jedini američki ambasador koji se povukao uz prijetnje, kao da predstavlja neprijateljsku silu", prenijela je Raša tudej.

Grenel, koji se nikada nije ustručavao da drži lekcije u vezi sa ponašanjem zemlji u kojoj vrši funkciju, uzvratio je rekavši da je Berlin od njega zahtijevao da prestane da javno postavlja pitanja u vezi sa plaćanjem obaveza Njemačke NATO-u i da poziva na prekidanje projekta izgradnje ruskog gasovoda "Sjeverni tok dva".

Američki ambasador je od početka mandata imao prilično mučan odnos sa Njemačkom, čijim je vlastima u više navrata davao neželjene savjete u vezi sa nizom političkih pitanja, kao što su trgovina Njemačke sa Iranom, odnosi sa Rusijom ili nedovoljni doprinosi budžetu NATO-a, a upetljao se i u druge kontroverze i greške, kao što su otvoreni pozivi na jačanje "evropskih konzervativaca".

Čini se da je ambasador, koji je nedavno potvrdio odluku da podnese ostavku, odlučio da se ostane pri svom stavu do samog kraja i da dramatično završi mandat, navoi se uizvještaju.

Kada je Vašington prošle sedmice odlučio da istupi iz Ugovora o otvorenom nebu, što je izazvalo zabrinutost u Berlinu, Grenel je još jednom u svom stilu kritikovao njemačke zvaničnike koji se "žale na SAD", savjetujući ih da, umjesto toga, izvrše pritisak na Rusiju, koju Amerikanci optužuju za navodno kršenje Ugovora.