latinica  ћирилица
26/05/2020 |  13:53 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

Rafinerija ulja Modriča razvila novo dezinfekciono sredstvo "Dezinsept"

Rafinerija ulja Modriča razvila je novi proizvod, dezinfekciono sredstvo "Dezinsept" namjenjeno za tehničku dezinfekciju i čišćenje radnih površina. Kako je i najavljeno prve proizvodne količine Rafinerija je donirala Republičkom štabu za vanredne situacije.
Donacija RUM-a -
Donacija RUM-a

Generalni direktor Rafinerija ulja Modriča Kiril Tkačev kaže da se na proizvodu radilo od same pojave virusa korona, te da je ponosan na iskusan razvojno - istraživački tim koji je za tako kratko vrijeme razvio efikasan, a za upotrebu jednostavan proizvod - "Dezinsept".

- Izuzetno sam zadovoljan što smo prve količine, oko tri i po tone, našeg novog proizvoda donirali Republičkom štabu za vanredne situacije koji će odrediti prioritete u njegovoj primjeni, bolnice, Domove zdravlja i druge zdravstvene ustanove. Zahvalni smo našim radnicima koji su svojim aktivnim radom učestvovali u stvaranju "Dezinsepta". U ovim vremenima, naš prioritet je zdravlje naših radnika, poslovnih partnera i kupaca - istakao je Tkačev.

Rukovodilac sektora razvoja, ispitivanja i kvaliteta proizvoda Branko Despotović je naveo da je utvrđivanje efikasnosti proizvoda "Dezinsept", protiv mikroorganizama vršeno u Ispitnim laboratorijama Veterinarskog instituta dr Vaso Butozan i Instituta za javno zdravstvo u Banjaluci.

- Za nas je to novi proizvod. Proizveden je u okviru naših mogućnosti i na osnovu sirovina sa kojim raspolažemo. Svjetska zdravstvena organizacija propisala je da minimalni sadržaj etanola mora biti 70 odsto. Sve druge analize rađene su u nadležnim institucijama. Inače, ovo je 251. proizvod iz palete naših proizvoda - rekao je Despotović.

Tkačev je dodao da se Rafinerija ulja Modriča ovom donacijom pridružila društveno odgovornom filantropskom radu i ostalih članica Nestro grupacije, te podsjetio da je "Optima Grupa" donirala finansijska sredstva UKC Republike Srpske namjenjih za kupovinu zaštitnih maski i odjela, Nestro petrol je donirao naftne derivate Domovima zdravlja u Modriči, Brodu, Bijeljini, Trebinju, Istočnom Sarajevu i Banjaluci, dok je Rafinerija nafte Brod donirala koncentrovano sredstvo za dezinfekciju opštini Brod.

Takođe, kompanija Nestro petrol se još u martu odazvala na poziv banjalučkog Štaba za vanredne situacije i obezbjedila gorivo u vidu podrške akciji "NisteSami! koja se odnosi na nabavku i dostavu životnih namirnica starim i ugroženim građanima.

Na kraju, ističe Tkačev, Rafinerija ulja Modriča već skoro sedam decenija posluje u ovoj lokalnoj zajednici i od samog početka poslovanja, uvijek je bila ne samo glavni privredni pokretač već i podrška opštini i njenim stanovnicima, svojim sugrađanima u različitim projektima, manifestacijama, humanitarnim, sportskim i drugim aktivnostima.