latinica  ћирилица
26/05/2020 |  15:31 ⇒ 15:48 | Autor: RTRS

Održana zdravstvena radionica za osobe sa Daunovim sindromom

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske i Down syndrom centar Banjaluka nastavljaju započetu saradnju kroz zdravstvene virtuelne radionice.
Daunov sindrom - Foto: RTRS
Daunov sindromFoto: RTRS

U virtuelnoj učionici Down syndrom centra Banjaluka danas je održana zdravstvena radionica "Fizijatrija i Daunov sindrom".

Radionicu je vodila specijalista fizijatar doktor Јadranka Milanović. Ona je osobama sa Daunovim sindromom iz Norveške, Austrije, Srbije i Republike Srpske objašnjavala i pričala malo na srpskom jeziku, pa na engleskom i njemačkom jeziku u zavisnosti odakle dolaze.

Bilo je riječi o zdravstvenim tegobama, malo o ljubavnim, a pored toga se i plesalo i pjevalo.

Zajedno su odgledali trejler filma "Neki novi Brodvej" režisera Denisa Bojića u produkciji RTRS-a. Film govori o životu i radu osoba sa Daunovim sindromom i još nije završen.

Doktor Milanović je zajedno sa plesačima iz škole plesa Down syndrom centra Banjaluka otplesala Makarenu, koju spremaju u svojoj virtuelnoj školi plesa.

Svojim dobrim i plemenitim nastupom, doktor Milanović je zadobila veliku pažnju i interesovanje osoba sa Daunovim sindromom jer im se obraćala kao svim odraslim pacijentima.

Osobe sa Daunovim sindromom su se uključivale u diskusijiu postaljale pitanja i tražile ljekarske, kao i životne savjete.

Ovo je još jedan od antistigmatskih projekata UKC Republike Srpske i Down syndrom centra Banjaluka kojim se ruše predrasude i podiže svijest građana u odnosu na osobe sa Daunovim sindromom.

Direktor UKC Republike Srpske profesor doktor Vlado Đajić i direktor Down syndrom centra Banjaluka Zoran Јelić dogovorili su nastavak saradnje i realizaciju sljedećih zdravstvenih radionica namjienjenih osobanma sa Daunovim sindromom.

Na kraju radionice pobjednica kviza Irena je odrecitovala ljubavnu pjesmu koju je sama napisala. Na gitari ju je pratio direktor Down syndrom centra Banjaluka Zoran Јelić.