latinica  ћирилица
26/05/2020 |  16:24 ⇒ 18:14 | Autor: SRNA

U Srbiju stiglo 300 tona medicinske opreme iz Kine (FOTO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se u vozu iz Kine koji je danas stigao u Beograd nalazi se 300 tona medicinske opreme - 16 miliona nemedicinskih i 7,8 miliona medicinskih maski, 230.000 zaštitnih odijela i 5.000 beskontaktnih toplomjera.
Voz iz Vuhana stigao u Srbiju, Foto: Tanjug / SLOBODAN MILJEVIC -
Voz iz Vuhana stigao u Srbiju, Foto: Tanjug / SLOBODAN MILJEVIC

Voz je simbolično krenuo 9. maja, na Dan pobjede, iz Vuhana, grada iz koga je počela borba sa virusom korona i koji je pobijedio ovaj virus, a prevoz i kompletnu robu u njemu platila je Srbija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva je navela da je ovom opremom dodatno osigurano da Srbija bude spremna ukoliko bude drugog talasa virusa korone.

Ona je poručila da voz koji je doputovao iz Kine novim "putem svile", simbolizuje čelično prijateljstvo dva naroda i pokazuje značaj inicijative "Pojas i put", čiji je Srbija aktivan učesnik i istakla da Srbija podržava i podržavaće politiku jedne Kine.

- Želim da zahvalim našim partnerima iz Narodne Republike Kine jer su svaki put održali reč. Sve što je predsednik Republike Aleksandar Vučić dogovorio sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom, sve što sam dogovorila sa premijerom Li Kećijangom, sve je uvek u potpunosti ispoštovano - rekla je Brnabićeva.

Ambasador Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je preduzeće "Čajna Rejlvej" danonoćno, zajedno sa svojim partnerima iz Srbije, tijesno sarađivao i intenzivno koordinirao otvaranje "zelenog koridora" za transport, čime je još jednom pokazano čelično prijateljstvo dvije zemlje.

- Od januara do aprila na toj liniji je prevezeno 8.000 tona materijala i opreme za borbu protiv epidemije. Na taj način je `Čajna Rejlvej ekspres` postao put solidarnosti i put života i zdravlja između Kine i Evrope - rekla je ona.

Ambasador Kine u Srbiji je istakla da će Kina i Srbija u narednom periodu pojačati saradnju u cilju ekonomskog oporavka dvije zemlje, kao i da će se povećati i obim bilateralne trgovine.

Svečani doček voza, koji je bio planiran za danas i kojem je trebalo da prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador Kine u Srbiji Čen Bo, otkazan je zbog loših vremenskih prilika, navodi se u saopštenju.