latinica  ћирилица
26/05/2020 |  16:47 ⇒ 19:29 | Autor: RTRS

Državljani Srpske i BiH vanrednim letom iz Moskve večeras dolaze u Banjaluku

Avion sa 70 državljana Srpske i BiH koji su se zbog virusa korona zatekli u Rusiji, večeras bi trebalo bi da stignu u Banjaluku vanrednim letom iz Moskve.

Humanitarni let realizuje se na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a u organizaciji Vlade Republike Srpske. Avion kojim će stići građani Republike Srpske, u podne je uzletio ka Moskvi iz Banjaluke i u njemu su bili stanovnici Rusije koje je kovid 19 zatekao u BiH ili u Srbiji.

Nakon gotovo dva i po mjeseca neizvjesnosti, konačno nada i korak ka domovini. Državljani Ruske Federacije koje je kovid 19 blokirao u BiH i Srbiji, konačno su stigli kući. Avion kojim je realizovan direktan let iz Banjaluke u Moskvu, prve putnike primio je već u Beogradu.

A kada je avion sletio u Banjaluku značilo je to olakšanje za 11 državljana Rusije. Među njima i studentkinje Anu i Adelinu. Sestre su pandemiju dočele na studentskoj razmjeni u Istočnom Sarajevu.

- Ovaj evakuacioni let se podudario sa programom razmjene, tako da smo mi uspjeli da ispunimo plan zbog kojeg smo došli. Profesori na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu organizovali su nastavu na daljinu - rekla je Ana Јevdakimova studentkinja druge godine Agronomskog fakulteta u Voronježu.

Njena sestra Adelina dodala je da je situacija u prvim danima bila prilično strašna.

- Ipak, pomirili smo se sa situacijom. Prilagodila sam se situaciji i izmijenjenom planu na fakultetu i stekla veliko novo iskustvo - navela je Јevdakimova

Među 11 putnika je i dvoje djece. Svi oni uglavnom su se zatekli u BiH i Srpskoj turistički ili u posjeti rodbini.

- Moj zadatak je da sve putnike dočekam i ispratim. Ovo je velika stvar za njih i na sreću brzo smo uspjeli da je realizujemo, za sedam dana je sve dogovoreno - rekao je Andrej Morozov konzul u Ambasadi Rusije u Sarajevu.

Virus korona pokvario je privatne i poslovne planove i Miralemu. U posjetu ocu stigao je još 14 marta. U Moskvi vodi privatni biznis koji je kovid 19 ozbiljno ugrozio, a njemu otežao podnošenje izolacije i restriktivnih mjera.

- Ljut sam, ali i moral... jako je teško. Kada su zatvorili granice to je moral ubilo, sve i jedna radnja ne radi, sve radi do četiri, maske rukavice, poštujem ja to, ali... - rekao je Miralem Muhamedagić.

Iako su konačno kod kuće, susret sa najbližima nije sedesio odmah po slijetanju u Moskvu. U Rusiji su stroge mjere još na snazi pa su svi putnici iz aviona upućeni na 15-dnevni karantin u svojim lokalnim zajednicama.