latinica  ћирилица
26/05/2020 |  18:18 | Autor: TANЈUG

Španija proglasila najduži period žalosti u prethodnih 40 godina

Španska vlada danas je proglasila desetodnevnu žalost za sve žrtve virusa kovid 19, što je najduži period žalosti u posljednjih 40 godina.

Tokom dana žalosti, koji će početi u srijedu, zastave će na više od 14.000 ustanova i plovila biti na pola koplja, prenosi britanski Gardijan.

Portparolka španske vlade Marija Hesus Montero rekla je da je više od 80 odsto preminulih starije od 70 godina i da su to "oni koji su pomogli da se današnja zemlja izgradi", prenosi AP.

- Oni će zauvijek ostati u našem sjećanju  rekla je Montero. Kralj Filip šesti predvodiće ceremoniju sjećanja, nakon što zemlja izađe iz karantina uvedenog prije dva i po mjeseca.

Kada je 1975. godine preminuo diktator Francisko Franko u Španiji je proglašena žalost 30 dana.

Inače, na prozorima privatnih stanova u Španiji se mogu vidjeti španske zastave sa crnom trakom, koje predstavljaju simbol gubitka države, ali i bes zbog načina na koji se država odnosila prema pandemiji.

Vlasti u Madridu, uporištu konzervativne opozicije, postavile su na pojedina obeilježja grada velike crne ekrane, a ispred gradske skupštine postavljen je plamen na gas okružen crvenim cvijećem sa tablom na kojoj piše "tvoj plamen se nikada neće ugasiti u našim srcima".

U Španiji su zabilježena 27.119 smrtna slučaja od virusa korona i 236.259 zaraženih.