latinica  ћирилица
26/05/2020 |  20:47 ⇒ 20:54 | Autor: SRNA

Rajčević: Radostan dan zbog povratka studenata (VIDEO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je povratak oko 70 državljana Srpske i BiH iz Rusije za sve radostan dan, jer su među njima i brojni studenti koji predstavljaju budućnost Republike.
Srđan Rajčević - Foto: Twitter
Srđan RajčevićFoto: Twitter

- Uspjeli smo da autoritetom, angažmanom i inicijativom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te organizacijom Vlade Srpske i Ministarstva za evropske integracije i regionalnu saradnju, organizujemo ovaj humanitarni let kojim smo istovremeno evakuisali državljane Rusije iz BiH i naše državljane koji su se u vrijeme pandemije virusa korona zatekli u Rusiji - rekao je Rajčević novinarima.

On je rekao da je među 72 državljanina BiH, koji su se danas vratili kućama, 35 studenata kojima je na Aerodromu Banjaluku zaželio dobrodošlicu i srećan povratak u Republiku Srpsku.

- Njihov organizovani povratak je najbolji pokazatelj onoga što Vlada radi u vremenima globalnih kriza, odnosno da vodi brigu o svojim državljanima koji su izvan granica Srpske. Organizovati ovaj let nije bilo jednostavno zbog komplikovanih procedura - rekao je Rajčević koji je na Aerodromu Banjaluka večeras dočekao avion "Er Srbije" kojim su državljani Srpske i BiH doputovali.

Anđela Radovanović, koja studira u Rusiji i stipendista je Fonda "Milan Јelić", izrazila je zadovoljstvo zbog povratka kući na čemu se posebno zahvalila srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Vladi Srpske.

Ona je rekla da je kriza sa virusom u Rusiji počela prije dva mjeseca, a granice su bile zatvorene.

- Što se tiče studiranja, sve će do kraja godine biti onlajn, a u septembru, nadam se, vratiću se na studije u Moskvu - rekla je Radovanovićeva.

Zlatan Prešić, koji radi na jednom od univerziteta u Sankt Peterburgu, izrazio je zadovoljstvo zbog povratka kojeg nije bilo lako izvesti zbog pandemije koja je u Rusiji na vrhuncu.

- Ovo je dar od Boga, ali i Vlade Srpske i Milorada Dodika koji je čovjek iz naroda i koji pomaže narodu. Svi smo srećni što se vraćamo kućama nakon dva mjeseca i mislim da će to ovi ljudi znati da cijene - rekao je Prešić nakon što su avion iz Rusije dočekali i brojni članovi porodica putnika.

Na ovom letu je bilo i oko 70 državljana Srbije, koji će dalje nastaviti put za Beograd.

Sa banjalučkog Aerodroma ranije danas je poletio avion "Er Srbije" za Moskvu i njime su se u Rusiju vratili državljani te zemlje koje je pandemija virusa korona zatekla u Srpskoj i BiH.

Ovi humanitarni letovi organizovani su na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kome se ranije obratila grupa građana, uglavnom studenti iz Srpske i njihovi roditelji, za pomoć u organizaciji njihovog povratka iz Rusije u Srpsku.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je poseban avio-prevoz s obzirom da su privremeno obustavljeni komercijalni letovi iz Rusije.