X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/05/2020 |  09:03 | Izvor: SRNA

Mitrović: Recesija neće uticati na izgradnju auto-puta

Epidemija virusa korona nija uticala na dinamiku izgradnje auto-puta na Koridoru "Pet ce", gdje je trenutno u izgradnji 38,5 kilometara puta, izjavio je ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.
Vojin Mitrović -
Vojin Mitrović

- Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o dionicama Vranduk-Ponirak, Ponirak-Vraca, Vraca-Donja Gračanica, Klopče-Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna-Počitelj i Počitelj-Zvirovići - precizirao je Mitrović.

On je za Dnevni avaz rekao da su u toku radovi prve faze na izgradnji brze ceste Prača-Goražde /tunel Ranjen/ dužine 5,5 kilometara, kao i radovi na rehabilitaciji regionalnog puta na dionici Tromeđa-Zvirovići, dužine 5,8 kilometara.

Prema njegovim riječima, do novembra u promet će biti pušteno novih 11 kilometara auto-puta, čime će biti kompletirana rehabilitacija obilaznice oko Zenice.

Mitrović je rekao da najavljena recesija neće uticati na izgradnju auto-puteva u BiH.

- Za sve dionice auto-puta na Koridoru "Pet ce" koje su u izgradnji obezbijeđeni su spoljni izvori finansiranja, odnosno međunarodni krediti i bespovratna sredstva EU - napomenuo je Mitrović.

On je istakao da se strateški značaj auto-puta Sarajevo-Beograd za Federaciju BiH i BiH ogleda kroz podršku sveopšteg razvoja gravitacionog područja auto-puta i cijele BiH, kao i razvoj prioritetnih privrednih grana, ravnomjerni regionalni razvoj, rast zaposlenosti i pozitivan uticaj na demografski razvoj.

- Auto-put će, takođe, omogućiti povezivanje BiH sa evropskim saobraćajnim sistemom, pojačati trazitnu ulogu BiH, doprinijeti uklanjanju uskih grla u saobraćajnoj infrastrukturi, omogućiti bolji protok ljudi i robe, povećati bezbjednost i mobilnost stanovništva - kaže Mitrović.