latinica  ћирилица
27/05/2020 |  10:29 ⇒ 12:13 | Autor: SRNA

Iz delegacije EU više puta apelovali na deblokadu raspodjele sredstava, OHR ćuti

Iz Delegacije EU u BiH navode da su u nekoliko navrata apelovali na vlasti da odblokiraju raspodjelu sredstava Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 330 miliona evra, napominjući da bi Savjet ministara trebalo da preduzme još jedan korak koji bi omogućio Centralnoj banci BiH da raspodijeli sredstva.

- Ta raspodjela sredstava je takođe važna i u kontekstu 250 miliona evra makrofinansijske pomoći EU za socio-ekonomski oporavak BiH od pandemije kovid-19" - navedeno je u odgovoru Delegacije EU u BiH na upit Srne zbog čega se ne reaguje na blokadu iz Federacije BiH u vezi sa prenosom sredstava MMF-a u iznosu od 330 miliona evra na Republiku Srpsku, FBiH i Brčko distrikt, imajući u vidu da su sredstva uplaćena na račun Centralne banke BiH, te da su neophodna s obzirom na posljedice epidemije virusa korona u cijeloj BiH.

Na isto pitanje Srne, iz OHR-a je kratko saopšteno da je na nedavnom obraćanju visokog predstavnika Savjetu bezbjednosti UN, kako kažu, i ova tema spomenuta, te da je tekst moguće pronaći na njihovoj zvaničnoj stranici.

Zvaničnici Republike Srpske više puta su konstatovali da Republika Srpska trpi štetu zbog nesređenih odnosa u FBiH, odnosno raspodjele novca između federalnog nivoa i kantona.

Član Upravnog odbora Centralne banke BiH Dragan Kulina rekao je da će sutra biti održana sjednica ovog odbora na kojoj će članovi iz Republike Srpske tražiti informaciju o sredstvima MMF-a koja još nisu raspoređena entitetima.

- Iako guverner /Centralne banke BiH Senad Softić/ nije uvrstio u dnevni red sjednice ovu tačku, kolega /član Upravnog odbora Centralne banke Radomir/ Božić i ja tražićemo detaljnu informaciju o tome zašto sredstva MMF-a nisu prebačena entitetima - izjavio je Kulina.

Prema njegovim riječima, sjednica je zakazana za sutra u 11.00 časova.