latinica  ћирилица
27/05/2020 |  10:56 ⇒ 11:01 | Autor: SRNA

Odbornici opozicije napustili sjednicu Skupštine Banjaluke

Usvajanjem dnevnog reda na kojem je Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta grada za prošlu godinu i prijedlog zaključka o prihvatanju nacrta rebalansa ovogodišnjeg gradskog budžeta, u Banjaluci je počela sjednica Skupštine grada.
Skupština grada  Banja Luka  (Foto:.glassrpske.com) -
Skupština grada Banja Luka (Foto:.glassrpske.com)

Odbornici opozicije su prije usvajanja dnevnog reda napustili skupštinsko zasjedanje u Banskom dvoru, jer, kako su naveli, nisu obezbijeđeni uslovi za ravnopravno raspravljanje.

Predstavnik Saveza za promjene Saša Lazić rekao je novinarima da odbornici nisu dobili dovoljno prostora za diskusiju.

- U oviru dnevnog reda, koji je podijeljen u 13 tačaka u tri seta, dobili smo priliku da u ime kluba na svakom setu diskutujemo tri puta po deset minuta. Nije ravnopravno da nemamo mogućnost da svaki odbornik pojedinačno govori, kao ni replike - naveo je Lazić.

Odbornik PDP-a Јovo Savanović rekao je da je budžet važna tema, te da je potrebno omogućiti ravnopravnu raspravu odbornicima.

Ukupna budžetska potrošnja u Nacrtu rebalansa za 2020. godinu planirana je u iznosu od 147,52 miliona KM i predstavlja smanjenje za 3,17 miliona KM ili za 2,1 odsto u odnosu na početni budžet.

U znatnoj mjeri je izmijenjen plan poreskih i neporeskih prihoda koji su smanjeni za 25,1 milion KM ili 20 odsto u odnosu na početni budžet.

Nacrtom rebalansa budžeta za 2020. godinu ukupan okvir budžetskih prihoda i primitaka za nefinansijsku imovinu smanjen je za 28,6 miliona KM ili za 20,8 odsto.

Opredjeljenje grada Banjaluka je da se ne zaustavljaju kapitalne investicije zbog čega je predložena i odluka o emisiji obveznica u iznosu od 12 miliona KM za njihovo finansiranje, koja će se naći pred odbornicima Skupštine grada Banjaluka.

Da bi bio smanjen deficit u gradskoj kasi koji je nastao zbog smanjenih prihoda u budžetu grada usljed epidemije virusa korona, grad Banjaluka planira da podigne kredit od 2,9 miliona KM, i odluka o ovom zaduženju naći će se danas pred odbornicima na vanrednom zasjedanju gradske Skupštine.

U odluci je objašnjeno da Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama predviđa mogućnost kratkoročnog zaduživanja jedinica lokalne samouprave i da redovni prihodi grada u 2019. godini iznose 124,8 miliona KM.

- Potencijalna obaveza po kreditnom zaduženju predloženom ovom odlukom, zajedno sa pripadajućom kamatom, iznosi 2,9 miliona KM ili 2,38 odsto redovnih prihoda ostvarenih u 2019. godini. U skladu sa navedenim, ukupno kratkoročno zaduženje grada, uključujući tekuće i potencijalna zaduženja, na dan 30. april iznosi 6,2 miliona KM, odnosno 4,99 odsto ostvarenih redovnih prihoda iz 2019. godine, što je manje od propisanih maksimalnih pet odsto, a koje popisuje Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske - precizirano je u odluci.

Osim devet akata koji se odnose na gradske finansije, pred odbornicima će se naći i četiri redovna akta, a jedan se odnosi na Odluku o Fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja, kojom će biti regulisano održavanje novoizgrađenih stanova za socijalne kategorije.