latinica  ћирилица
27/05/2020 |  11:11 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Dogovorena izgradnja gondole od Trnova do Јahorine

U Trnovu je u održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa načelnikom ove opštine Dragomirom Gagovićem na kojem je bilo riječi o aktuelnim ekonomsko-političkim pitanjima i funkcionisanju ove lokalne zajednice.

Dodik je najavio izgradnju gondole koja bi u narednih nekoliko godina trebalo da spoji Trnovo i Olimpijski centar Јahorina.

- Predviđena je izgradnja gondole koja će približiti ovo naselje Јahorini. Ta perspektiva izgleda dobro, ali nam je potrebno da ovdje održimo radna mjesta i vjeru u ovu lokalnu zajednicu - rekao je on.

Dodik je rekao da su stvoreni dobri uslovi da ova lokalna zajednica može da rješava svoje komunalne i druge socijalne probleme.

- Drago mi je što sada, zajedno sa načelnikom Gagovićem i ljudima koji ovdje žive, mogu da svjedočim da su mnogi projekti, koji su prije samo dvije-tri godine bilo gotovo nerješivi, konačno i realizovani. Mi ćemo to da nastavimo, jer Trnovo ima stratešku ulogu u ovom regionu i veoma nam je važno da ovdje očuvamo život, javne funkcije, da pokušamo da pomognemo u svemu što je stabilizacija lokalnih prilika - naglasio je on.

Višković je rekao da će Vlada obezbijediti veliku investiciju na dijelu Јahorine koji pripada opštini Trnovo.

- Trnovo je mala lokalna zajednica, ali Vlada Republike Srpske i SNSD kao najveća partija u Republici Srpskoj vode računa o svim lokalnim zajednicama podjednako, ne pravimo razliku da li je neka lokalna zajednica mala ili velika, nego činimo napore da svi građani širom Srpske imaju dostojanstvene uslove za život - istakao je Višković.

Višković je rekao da će Vlada pronaći način da pomogne realizaciju svih projekata koje bude kandidovala opština Trnovo.

On je potvrdio da će Trnovo u narednom periodu imati jednu od većih investicija u Republici Srpskoj i to na dijelu olimpijske planine Јahorine koji pripada ovoj lokalnoj zajednici.

- Kad svi ti sadržaji - od četvorosjeda, staza, puta i naselja Obućina bare budu u punom kapacitetu, ova lokalna zajednica imaće najveće koristi od toga. Skoro je sigurno da će samo od rente i poreza koje treba da plaćaju vlasnici objekata na Јahorini u narednom periodu opština Trnovo imati veće prihode nego što je sadašnji budžet - rekao je Višković.

Premijer je poručio da će Vlada Srpske budžetskom rezervom izgraditi kuću za porodicu sa petoro djece, koja nema riješeno stambeno pitanje.

- Načelnik je na spomenuo porodicu koja se vratila iz Srbije sa petoro djece i ja sam rekao da ćemo iz budžetske rezerve premijera izdvojiti sredstva za kupovinu kuće za tu porodicu. Isto to smo već učinili u Šipovu, Јezeru, Doboju, Derventi, a sada i u Trnovu, a to ćemo raditi i u budućem periodu - istakao je Višković.

Gagović je zahvalio danas srpskom članu Predsjedništva BiH i premijeru Srpske na svemu što institucije Srpske i oni lično čine na stvaranju uslova za dostojanstven život stanovnika i prosperitet ove male lokalne zajednice.

On je rekao da je Dodik izuzetno dobro upoznat o problemima ove opštine i da je često posjećuje, a da je premijer u posjeti ovoj lokalnoj zajednici treći put.

- U protekle dvije godine Trnovo je od Vlade Republike Srpske dobilo oko milion i po KM pomoći, koja je namjenski utrošena. Izgrađen je Trg Srđana Kneževića, renovirana škola, tu je i fiskulturna sala, parohijski dom, a i same lokalne strukture uradile su mnogo na razvoju Trnova - naveo je Gagović.