X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/05/2020 |  11:30 ⇒ 11:32 | Izvor: SRNA

Banjaluka: Stiglo 1.412 prijava za subvencije i premije

Banjalučkom Centru za razvoj poljoprivrede i sela stiglo je rekordnih 1.412 prijava za subvencije i premije za sufinansiranje projekata i mjera u poljoprivrednoj proizvodnji, u vrijednosti od oko milion KM.
Banja Luka: Gradska uprava - Foto: RTRS
Banja Luka: Gradska upravaFoto: RTRS

Prema podacima Centra, 572 stanovnika Banjaluke prijavila su se za dodjelu subvencija za nabavku sjemena, rasada povrtarskih kultura, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za povrtarsku proizvodnju, u okviru nastojanja da se, usljed pandemije virusa korona, zasije što više slobodnih poljoprivrednih površina.

Iz Centra navode da su u toku aktivnosti na realizaciji refundiranja za ovaj dio podsticaja.

Nakon toga, nastavlja se razmatranje preostalih zahtjeva, kako je i predviđeno dinamikom i rokovima definisanim u Pravilniku o uslovima i načinu sufinansiranja poljoprivrede na teritoriji grada u 2020. godini.

Za nabavku sjemena strnih žita kukuruza, TDS-a i heljde, vještačkog đubriva i hemijskih zaštitnih sredstava za ratarsku proizvodnju prijavljen je 441 kandidat, dok su se za nabavku plastenika javila tri poljoprivrednika.

Za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije i opreme u animalnoj proizvdonji stiglo je 127 prijava, za sufinansiranje troškova analiza, sertifikovanja, deklarisanja i brendiranja za plasman proizvoda u "Krajiškoj kući" 18 i šest prijava za startap pakete.

Za premije za pčelinja društva prijavila su se 162 kandidata i 83 za odgoj priplodnih junica.

Na javni poziv za podsticajna sredstava, koji je bio otvoren do 21. maja, mogli su se prijaviti poljoprivredni proizvođači /fizička lica, samostalni preduzetnici iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i udruženja koja se bave poljoprivredom/, a za nabavku sjemenskog materijala, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za ratarske i povrtarske kulture, pored nosioca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava mogla su konkurisati i neregistrovana domaćinstva.