latinica  ћирилица
27/05/2020 |  12:44 ⇒ 12:50 | Autor: SRNA

Šeranić i Mašić zadovoljni odgovorom na epidemiološku krizu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Foča Radosavom Mašićem, izrazio zadovoljstvo načinom na koji je ova lokalna zajednica odgovorila na krizu izazvanu virusom korona i organizovala zaštitu svojih građana.
Foča - Šeranić - Mašić - Foto: SRNA
Foča - Šeranić - MašićFoto: SRNA

Šeranić je naveo da je na sastanku u Foči bilo riječi i o aktivnostima u vezi sa radom policije i Civilne zaštite, organizacije karantina, poslovnih subjekata i poslovne zajednice koji su dali puni doprinos da bi kroz solidarnost što bolje odgovorili na krizu koja je bila i koja je još prisutna.

- Epidemiološka situacija je pod kontrolom, u Republici Srpskoj je malo povoljnija situacija, imamo silazni trend epidemije i polako izlazimo iz ovog ciklusa - rekao je Šeranić novinarima.

On je napomenuo da postoje različite projekcije u vezi sa daljom pojavom virusa korona, vjerovatno, u pojedinim žarištima, ali da to neće podrazumijevati restriktivne mjere kao do sada.

Prema njegovim riječima, vjerovatno će se odnositi na pojedinačne restriktivne mjere za pojedina područja i poslovnu zajednicu.

- Razgovarali smo o tome i kako u narednih mjesec dana reagovati dalje i šta činiti u smislu pripremljenosti na vanredne situacije bilo da je riječ o zemljotresima, poplavama ili o pojavi zarazne bolesti. Neke dogovore smo pripremili, nastavljamo dalje da sarađujemo, a Ministarstvo je na raspolaganju svim jedinicama lokalne samouprave - rekao je ministar zdravlja.

Komentarišući činjenicu da u Foči nije bilo zaraženih virusom korona, Šeranić je rekao da se mora imati u vidu cirkulacija ljudi.

- U Krajini, odnosno zapadnom dijelu Republike Srpske, pogotovo od Novog Grada do Dervente i Doboja mnogo je građana koji rade u inostranstvu i bilo ih je koji su dolazili iz Austrije, Njemačke, Italije....tako da je bila mnogo veća mogućnost cirkulacije virusa i širenje unutar zajednice - pojasnio je Šeranić.

On je dodao da s druge strane, ponašanje i odgovornost građana utiču na to kako će se sprečavati i širiti virus.

- Načelnik me je upoznao o tome da su ljudi u Foči ozbiljnije odgovorili na ove izazove nego u drugim područjima. Ponosan sam na to što su građani Republike Srpske vrlo brzo prihvatili mjere koje smo predložili i to je bio odgovor Srpske na pojavu virusa - istakao je Šeranić.

On je dodao da je danas u Univerzitetskoj bolnici Foča otvorena mikrobiološka laboratorija za dijagnostiku virusa korona, koja je juče već uradila prve uzorke i ušla u današnji republički izvještaj.

- Tako smo juče imali sve četiri laboratorije koje su obavljale testiranje virusa korona - u Bijeljini, Foči i dvije laboratorije u Banjaluci - naveo je ministar.

Mašić je rekao da je upoznao ministra o mjerama koje su preduzimane tokom epidemije i o tome šta je Foča uradila da bi sprečila pojavu virusa korona.

- Istakli smo odgovornost naših građana, dobar rad Doma zdravlja i bolnice i službi koje su bile uključene. Ono što je dolazilo sa nivoa resornog ministarstva, odnosno republičkog štaba bilo je dobar putokaz kako treba raditi - ocijenio je Mašić.

On je naglasio da su imali snažan oslonac u onome što je donosilo ministarstvo, jer su i mjere predlagane sa republičkog nivoa bile mjere sa autoritetom koje, kad se predstave lokalnoj zajednici, dobiju posebnu težinu.

- Mislim da su to rezultati koje smo postigli i sreća da nismo imali zaraženih i za sve ono što je bilo u Foči može se dati visoka ocjena - rekao je Mašić.