latinica  ћирилица
27/05/2020 |  13:07 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

Doniran plastenik Daun sindrom centru Banjaluka (FOTO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić donirao je plastenik Daun sindrom centru Banjaluka.
Plastenik za Daun sindrom centar - Foto: RTRS
Plastenik za Daun sindrom centarFoto: RTRS

Plastenik je postavljen na lokaciji gdje Daun sindrom centar Banjaluka pravi Komunu za osobe sa ovim sindromom u kojoj će živjeti i raditi, a koji se u Banji Vrućici već treću godinu rehabilituju, habilituju i radno osposobljavaju kroz program "Pain" čiji je tvorac Zoran Јelić.

Na toj lokaciji, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, osobe sa Daunovim sindromom trebalo bi da zasade 150 sadnica raznog voća, a Daun centar je obradio 5.000 kvadratnih metara zemljišta predviđenog za usjeve o kojima će se brinuti članovi ovog centra koji prolaze edukacije i radionice koje Ministarstvo i Centar organizuju.

Zbog vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona, radovi su bili obustavljeni, a uskoro će biti nastavljeni, najavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Boris Pašalić, koji prati rad Daun sindrom centra Banjaluka, pomaže osobama sa Daunovim sindromom da se radno osposobe kroz radionice koje se redovno organizuju. Јedna od tih radionica je i ona pod nazivom "Pčele i Mi" koja je nastavljena virtuelno dok je trajala vanredna situcija.

Osobe sa Daunovim sindromom, u saradnji sa Ministarstvom, proizveli su razne ljekovite proizvode od samoniklog ljekovitog bilja koje su brali prošle godine - biljne tinkture, ljekovita vina, rakije i likere.

Ove proizvode trebalo je da prezentuju ministrima u Vlade Srpske 21. marta - na Međunarodni dan Daun sindroma, ali je prezentacija  odgođena zbog situacije sa virusom korona. Tog dana trebalo je da bude odigrana revanš fudbalska utakmica reprezentacije Daun sindroma i Tima Vlade. Takođe, glumci iz Daun sindrom centra trebalo je da izvedu predstavu "Mali Princ".

Ministar Pašalić je najavio da sve aktivnosti koje su odgođene uskoro biti realizovane, te da je u toku njihova priprema u skladu sa preporučenim epidemiološkim mjerama.

Pašalić se tokom vanrednog stanja redovno informisao za osobe sa Daunovim sindromom. Takođe, zajedno sa premijerom Radovanom Viškovićem i ministrom zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem, ministrom pravde Antonom Kasipovićem i ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatanom Klokićem, podržao je sve aktivnosti koje Daun sindrom centar provodi tokom vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona, a čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života osoba sa ovim sindromom, ne samo na prostoru Republike Srpske, već i Srbije, Austrije i Norveške, koje su uključene u virtuelne radionice koje organizuje Ministarstvo zdravlja.

Pašalić i direktor Daun sindrom centra pripremaju projekte koji će osobama sa Daunovim sindromom pružiti priliku da budu društveno aktivne i prihvaćene.

Program "Pain" je preneseni model dobre prakse iz EU koji je predviđen za osobe sa Daunovim sindromom starije od 18 godina koje nakon navršenih 19 godina nemaju mogućnost da borave u institucijama koje mogu višednevno da se brinu o njima. Daun sindrom centar ih rehabilituje i radno osposobljava u ZTC Banja Vrućica, kako bi postale vidljive za sve i doprinijele razvoju društva.