latinica  ћирилица
27/05/2020 |  13:09 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Dodik: Stabilan medicinski sektor u Srpskoj

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da Univerzitetska bolnica ima strateški značaj za Republiku Srpsku, te da je izgradnjom bolnica u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Nevesinju, te dogradnjom i modernizacijom ove bolnice stabilizovan medicinski sektor.
Foča-otvaranje laboratorije - Foto: RTRS
Foča-otvaranje laboratorijeFoto: RTRS

Dodik je naglasio da će uskoro početi i gradnja nove bolnice u Doboju, a da je za rekonstrukciju bolnice u Zvorniku izdvojeno 26 miliona KM.

- Ići će i rekonstrukcije bolnica u Prijedoru, Gradišci i Trebinju. Ostaje nam da poboljšamo standard što se tiče opreme i zaposlenih. Sada se vidjelo koliko je važno imati stabilan medicinski sektor i ja sam zahvalan svim zdravstvenim radnicima - rekao je Dodik.

On je istakao da je od velikog značaja otvaranje laboratorije za dijagnostiku virusa korona u Foči, čime će taj posao biti olakšan i ubrzan.

U Univerzitetskoj bolnici Foči danas je, uz laboratoriju za dijagnostiku virusa korona, otvorena i nova poliklinika sa više od 20 specijalističkih ambulanti, a u okviru velikog projekta Vlade Srpske, kojim je predviđena i izgradnja i opremanje novih operacionih i angio-sale, te opremanje bolničkih paviljona.

Direktor ove ustanove Radmil Marić istakao je da su adaptacija i opremanje nove poliklinike koštali više od dva miliona KM, te da je sa tim objektom prvi put u svojoj istoriji Univerzitetska bolnica dobila sve ambulante na jednom mjestu.

- Ovdje se liječi oko 50 odsto pacijenata koji nisu iz naše regije i to je ono što nas svrstava u red ustanova koje se bave složenim medicinskim poslovima, a zahvaljujući, prije svega, stručnim ljudima koji tu rade. Otprilike za mjesec dana završavamo objekat onkologije, koji je potpuno obezbijeđen novom opremom koja će stići - rekao je Marić.

Najavio je da, nakon završetka opremanja onkologije, slijedi izgradnja angio-bloka.

- Očekujemo da bi to tokom ljeta trebalo biti završeno i da bismo najkasnije na jesen počeli da radimo složene operativne zahvate na krvnim sudovima u smislu stentova - naveo je Marić.