latinica  ћирилица
27/05/2020 |  13:09 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Višković: Radićemo i dalje na osavremenjavanju zdravstvenog sistema

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je opredjeljenje Vlade Srpske da Univerzitetska bolnica Foča zajedno sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Banjaluci bude nosilac zdravstvenog sistema, što uz dodatna ulaganja i praktično postaje.
Foča-otvaranje laboratorije - Foto: RTRS
Foča-otvaranje laboratorijeFoto: RTRS

Naveo je da je Vlada Srpske uspjela da nabavi opremu, edukuje kadrove i uloži sredstva u otvaranje laboratorija za dijagnostiku virusa korona u Bolnici u Foči.

- Nećemo stati sa ove četiri laboratorije, nego ćemo raditi i dalje. Sve što smo uradili u prethodnom periodu, omogućava našem zdravstvenom sistemu da je više nego spreman za neki sljedeći period. Struka još nije definitivno rekla svoj stav da li nas očekuje drugi talas ovog virusa skupa sa sezonskom gripom na jesen, ali mi već danas se pripremamo kao da će biti - rekao je Višković.

Ministar zdravlja Alen Šeranić rekao je da laboratorija u Foči daje novi zamah zdravstvenog razvoja i zaštite stanovništva u ovoj regiji.

- Danas je prvi put izvještaj o stanju broja zaraženih sadržavao izvještaje iz sve četiri laboratorije. Pripremamo mrežu virusoloških laboratorija koja će omogućiti da naši studenti koji završavaju fakultet imaju mogućnost da se dalje razvijaju - rekao je Šeranić.