latinica  ћирилица
27/05/2020 |  13:20 | Autor: SRNA

Srbija za jaču saradnju u okviru Јadransko-jonske inicijative

Srbija će nastavi da produbljuje saradnju u okviru Јadransko-jonskog regiona, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Dačić je na video-sastanku Јadransko-jonskog savjeta te inicijative i ministarskom sastanku Strategije EU za Јadransko-jonski region naglasio posvećenost Srbije vrijednostima Јadransko-jonske inicijative.

On je naveo da aktivnosti u okviru te inicijative jačaju na evropskom putu one koji još nisu punopravni članovi EU, a one koje to već jesu čine još boljim mjestom za život, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Proces širenja učešća u Јadransko-jonskoj inicijativi reflektovan prošlogodišnjom "Budvanskom deklaracijom" u kojoj su markirani prijem u članstvo Inicijative Sjeverne Makedonije i San Marina, uspješno je nastavljen - rekao je Dačić.

On je čestitao kolegama iz Sjeverne Makedonije to što su 2. aprila postali deveta zemlja učesnica Strategije EU za Јadransko-jonski region u punom kapacitetu.

Nakon Srbije, jednogodišnje predsjedavanje Јadransko-jonskoj inicijativi 1. juna preuzima Slovenija.

Članice Јadransko-jonske inicijative su Srbija, Slovenija, Albanija, BiH, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora.

Aktivnosti te inicijative odvijaju se u okviru četri oblasti - turizam, kultura i međuuniverzitetska saradnja, transport i pomorska saradnja, zaštita životne sredine i zaštita od požara, kao i saradnja malih i srednjih preduzeća.