latinica  ћирилица
27/05/2020 |  13:31 | Autor: SRNA

Malo manevarskog prostora u vezi sa KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju ostalo malo manevarskog prostora kada je riječ o Kosovu i Metohiji i da posao države po tom pitanju nije jednostavan, ali da će nastaviti da čini sve da tamo budu sačuvani mir, stabilnost i uredno snabdijevanje srpskog stanovništva.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

- Malo nam je prostora ostalo. Šta god Albanci da urade, imaće zaštitu onih koji su ih priznali. Kada mi nešto uradimo, te zemlje idu protiv nas. Sada bar racionalno i staloženo možemo da iznosimo našu poziciju. To što bi stranci voljeli ne bi usrećilo Albance, ali bi bili daleko srećniji od Srba. I to ne znam kako misle da izvedu - rekao je Vučić u Smederevskoj Palanci.

Komentarišući najave iz Prištine o uvođenju trgovinskih mjera Srbiji od 15. juna, Vučić je ocijenio da to ima veze sa njihovim unutrašnjim političkim sukobima.

- Trudim se da svakog dana čujem poruke iz Prištine, da razumijem šta žele, gledamo da gradimo pristojne odnose, prije svega, zbog Srba koji žive na Kosmetu i da bismo imali normalnu trgovinu i sačuvali mir i stabilnost - rekao je Vučić.

On je ocijenio da pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji nikada neće prestati, da tamo traje uporna kampanja protiv srpskog naroda, a da je najteže ljudima u Metohiji.

Vučić je dodao da trenutno nema najave o pokretanju dijaloga sa Prištinom, kao i da nema ni rokova za postizanje dogovora.