X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/05/2020 |  13:34 ⇒ 13:47 | Izvor: SRNA

Podrška višečlanim porodicama

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas se u Trebinju sastao sa predstavnicima Udruženja "Četiri plus", kojem je uručio materijalno-tehnička sredstava, te istakao da će ovakva udruženja širom Srpske imati njegovu punu podršku.
Trebinje - Čubrilović sa predstavnicima Udruženja "Četiri plus - Foto: SRNA
Trebinje - Čubrilović sa predstavnicima Udruženja "Četiri plusFoto: SRNA

- Ovakve porodice su bogatstvo društva, kamo sreće da imamo što više ovakvih porodica, pogotovo ovdje u Trebinju i Hercegovini, a sigurno da ih nedostaje u cijeloj Republici. Ako kažemo da je to bogatstvo jednog društva, onda prema tome i treba da se odnosimo kao prema bogatstvu - rekao je Čubrilović.

On je dodao da će on i njegovi saradnici podržati inicijative koje pokreću majke iz ovih udruženja.

- Nastojaćemo da realizujemo, da to ne ostane na obećanjima. Ne treba sumnjati da ove porodice, pogotovo majke to zaslužuju - kaže Čubrilović.

Predsjednik Udruženja "Četiri plus" Aleksandar Sarić rekao je da su predstavnici ove asocijacije sa Čubrilovićem danas razgovarali o suštinskim problemimima višečlanih porodica i rješavanju egzistencijalnih pitanja.

Sarić je poručio da društvo ne treba da karakteriše višečlane porodice kao neku socijalnu kategoriju.

- Ako je višečlana porodica, ne mora da znači da je socijalni slučaj. Društvo treba da istakne majku kao vitalni nacionalni interes u našem narodu i da porodica bude stub našeg društva - kaže Sarić.

Sarić je napomenuo da je grad Trebinje ovom udruženju obezbijedio prostorije, a od predsjednika republičkog parlamenta i njegovog kabineta stigla je donacija u vidu materijalno-tehničkih sredstava, na čemu su u ovoj asocijaciji zahvalni.

Član Nadzornog odbora Udruženja "Četiri plus" Trebinje Vesna Kurtović rekla je da su sa Čubrilovićem razgovarali o tome da se problemi višečlanih porodica riješe sistemski.

Ona je naglasila da je potrebno da se zakonom definišu prava koja treba da imaju te porodice, konkretno majke, koje su stub porodice.

- Majka mora imati pravo na posao i to državni posao, a ako ne radi, da ima nacionalnu penziju - istakla je Kurtovićeva.

Ona je rekla da bi djeca iz ovih porodica trebalo da se oslobode članarina u sportskim klubovima i da dobiju besplatne udžbenike.

- Predivna je stvar biti majka četvoro djece. Pokušajte, što da ne, borimo se izborićemo se sa svim, ali nam je bitna podrška okruženja - poručila je Kurtovićeva.

Udruženje "Četiri plus" Trebinje ima oko 110 članova.