latinica  ћирилица
27/05/2020 |  14:16 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Košarac: Perutnina Ptuj uskoro izvozi u EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas tokom posjete preduzeću Perutnina Ptuj S u Srpcu da će ova kompanije uskoro dobiti izvoznički broj čime će joj biti omogućen izvoz proizvoda u EU.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- Raduje me činjenica da menadžment ovog preduzeća ima dobru saradnju sa lokalnom zajednicom. Ovaj prerađivački kapacitet ima 150 lokalnih kooperanata, to je dobra šansa za razvoj peradarstva u Srpcu i veoma je značajno da se ovako organizovanoj kompaniji u Republici Srpskoj omogući izlaz na strana tržišta - rekao je Košarac.

Košarac je naglasio da će se u narednom periodu aktivno raditi na tome da se omoguće nova tržišta za proizvođače iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, čime će Ministarstvo spoljne trgovine dati najbolji podsticaj razvoju prerađivačkih kapaciteta.

On je napomenuo da preduzećima iz Republike Srpske i FBiH treba dati istu šansu i mogućnost da se bave spoljnotrgovinskim prometom, ali da, nažalost, nije zatekao takvo stanje po dolasku na čelo ovog ministarstva.

- Kad je u pitanju izvoz pilećeg mesa, zatekao sam stanje da samo dva preduzeća, i to oba iz FBiH, imaju mogućnost izvoza u zemlje EU, što je za mene potpuno neprihvatljivo, poznavajući kakve kapacitete imamo u ovom sektoru - rekao je Košarac.

On je naglasio da je politika Ministarstva sada takva da neće biti privilegovanih, odnosno da svi koji ispunjavaju uslove mogu da obavljaju spoljno-trgovinski promet i sa EU i sa drugim tržištima.

Košarac je dodao da je iz tog razloga zahtijevao od Kancelarije za vetarinarstvo, koja je u sastavu Ministarstva spoljne trgovine i ekonoskih odnosa, da se preduzmu aktivnosti kako bi Perutnina Ptuj iz Srpca dobila izvoznički broj.

On je napomenuo da je prije posjete Perutnini Ptuj S razgovarao sa načelnikom opštine Srbac Mlađanom Dragosavljevićem, te da je veoma zadovoljan radom lokalne zajednice.

- Vodili smo konstruktivan razgovor. Načelnik razmišlja kako unaprijediti poslovni ambijent i na bazi naše saradnje smo utvrdili da ovoj kompaniji treba omogućiti izvoz kao razvojnu komponentu - dodao je Košarac.

Rukovodilac proizvodnje u Perutnini Ptuj S Velibor Popović rekao je da je prva proizvodnja u ovom preduzeću pokrenuta 2006. godine, a da su sada došli u poziciju da uskoro dobiju izvozni broj za EU.

- To će nam omogućiti pristup novim tržištima. Očekujemo da će nama biti lakše jer naš brend je poznat u Evropi. U cijelom ovom procesu moram se zahvaliti Kancelariji za veterinarstvo i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, koji su nam pomogli da dobijemo kvalitetne smjernice šta sve treba da uradimo da bi imali kalitetan proizvod na tržištu gdje možemo predstaviti i nas i naše institucije - naveo je Popović.

On je dodao da je u posljednje četiri godine uloženo mnogo u rekonstrukciju.

- U toku ove godine će biti završena ukupna investicija od 4,5 miliona KM, a prije tri godine smo uložili milion KM u sanaciju pogona. U narednom periodu očekujemo podizanje proizvodnje za 20 odsto - istakao je Popović.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je sa ministrom Košarcem razgovarao o važnim pitanjama za ovu opštinu, među kojima i o divljoj deponiji.

- Dogovorili smo se da zajedničkim djelovanjem nađemo sredstva iz fondova za sanaciju te deponije - rekao je Dragosavljević.