latinica  ћирилица
27/05/2020 |  14:25 ⇒ 14:29 | Autor: RTS

Autorka Harija Potera objavljuje novu knjigu onlajn, poglavlje po poglavlje

DŽoana Rouling je iznenadila poklonike najavom da će objaviti novu knjigu, prvu koja neće pripadati serijalu o Hariju Poteru. Osim što će se knjiga naći pred čitaocim onlajn, iza nje stoji i neobična porodična priča autorke.
DŽoana Ketlin Rouling (foto:Debra Hurford Brown) -
DŽoana Ketlin Rouling (foto:Debra Hurford Brown)

Bajku pod naslovom "The Ickabog" DŽoana Rouling je napisala prije deset godina svojoj djeci, ali je tokom pandemije odlučila da je objavi kako bi bila dostupna svima.

- Ova knjiga zapravo pripada mojoj djeci, s obzirom na to da sam im je čitala svako veče kada su bili mali. To zaista jedna veoma lijepa porodična uspomena - napominje poznata spisateljica.

Tokom izolacije zbog pandemije virusa korona razgovarala je sa svojim tinejdžerima o toj bajci i oni su je podsjetili na neke dijelove koji su njima tada bili najupečatljiviji. Tako su je ponovo uvukli u priču u koju je mislila da se više nikada neće vraćati.

Rouling je objasnila da je ova bajka savršena za djecu koja se nalaze u izolaciji, ali i one koji idu u školu u ovako čudnoj i drugačijoj situaciji koja je zadesila svijet.

Na internet stranici The Ickabog će od 10. jula svakog utorka biti objavljeno jedno poglavlje knjige. Do tada, na stranici se mogu pročitati motivi za objavljivanje ove knjige, ali i prva dva poglavlja.

Takođe, čitaoci su pozvani da svojim ilustracijama oplemene ovu priču. Rouling napominje da je to zvanično takmičenje koje vodi Sholastik, a odabrana djela će se naći u štampanoj verziji knjige, koja treba da se pojavi krajem godine.

Osim toga, ilustratori čija djela budu ušla u štampano izdanje dobiće nagradu za svoj rad. U zvaničnim pravilima konkursa stoji da će ukupno 34 pobjednika dobiti potpisanu kopiju knjige. Sholastik će takođe pokloniti knjige u vrijednosti od 650 dolara školi ili biblioteci koju odabere pobjednik.

- Davaću vam sugestije šta da crtate tokom objavljivanja poglavlja, ali trebalo bi da pustite mašti na volju - kaže DŽoan Rouling.