latinica  ћирилица
27/05/2020 |  14:38 ⇒ 17:07 | Autor: SRNA

Usvojene odluke u vezi restrukturisanja gradskih finansija (FOTO)

Skupština Grada Banjaluka usvojila je na današnjoj vanrednoj sjednici 13 odluka, a koje se najviše tiču restrukturisanja gradskih finansija usljed velikih ekonomskih posljedica epidemije virusa korona.
Skupština grada Banjaluka (FOTO: facebook.com/gubanjaluka) -
Skupština grada Banjaluka (FOTO: facebook.com/gubanjaluka)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je usvojen izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za prošlu godinu, uz nekoliko pratećih akata.

- Prošla godina je optimistična, jer je u njoj ostvareno oko 30 miliona kapitalnih ulaganja u gradu, na velikom broju pojedinačnih projekata saobraćajnica, vrtića, mostova i drugih infrastrukturnih objekata - dodao je Radojičić.

On je naveo da je prošla godina imala sve pozitivne razvojne parametre, te da je zabilježen pad stope nezaposlenosti na 8,5 odsto, povećan broj zaposlenih, te rast prihoda i prometa.

- Pored svih kapitalnih investicija, prošlu godinu završili smo sa suficitom, koji bi, u normalnim okolnostima, bio uložen u nove projekte i kapitalna ulaganja - rekao je Radojičić.

On je naveo da je u drugom dijelu sjednice gradskog parlamenta razmatran rebalans budžeta za ovu godinu, koji je za tri miliona KM manji od donesenog budžeta u decembru, zbog poremećaja u ekonomiji, kako na lokalnom, tako i na svim ostalim nivoima. 

- Epidemija virusa korona dovela je do obustavljanja rada velikog broja privrednih subjekata, te je naša procjena da bi Grad do kraja godine trebalo da ima manje prihoda od oko 30 miliona KM - rekao je Radojičić.

On je dodao da je plan da se taj iznos supstituiše emisijom obveznica od 12 miliona KM za kapitalne investicije, zatim suficitom od prošle godine, te uz uštede na različitim stavkama.

- Filozofija i ovog rebalansa jeste da nastavimo razvojnu komponentu, te se nismo odlučili da srežemo potrošnju, niti investicije, jer grad mora nastaviti razvojnu liniju koju je imao - rekao je Radojičić.

On je dodao da je razmatran Prijedlog odluke o Fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja, te da je u Banjaluci već završen blok od oko 50 stanova u naselju Kuljani, što su prvi stanovi socijalnog stanovanja.

- To je novost u cijeloj Republici Srpskoj i neki stanovi su već spremni za useljenje, te očekujem da ćemo u narednih nekoliko sedmica biti u prilici da korisnicima dodijelimo te stanove na korištenje - rekao je Radojičić.

On je pojasnio da su ti stanovi u vlasništvu grada, te da se daju na korištenje licima koja su u stanju socijalne potrebe, uz minimalne naknade.

Komentarišući odluku odbornika opozicije da napuste skupštinsko zasjedanje, jer im, kako su rekli, nisu omogućeni uslovi za ravnopravnu raspravu, Radojičić je rekao da se svako bori na svoj politički način.

- Diskusija je bila omogućena, iako ne u punom obliku, ali su bile dozvoljene replike i svako je mogao izraziti svoj stav. Međutim, svako na svoj način dobija popularnost u javnosti - dodao je Radojičić.