latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:01 ⇒ 15:04 | Autor: SRNA

Tadić: Najviše trpe predmeti ratnih zločina

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić rekla je da je Tužilaštvo počelo rad u punom kapacitetu, ali da će se zbog epidemije virusa korona i neusvajanja revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina to najviše odraziti na efikasnost na predmetima ratnih zločina.
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić - Foto: SRNA
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana TadićFoto: SRNA

- Pandemija virusa korona i smanjen kapacitet rada Tužilaštva BiH najviše će se odraziti na predmete ratnih zločina i predmete ekshumacije. U narednom periodu trebalo bi riješiti pitanje revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina da bismo sustigli ono što smo izgubili u ova prethodna dva i po mjeseca i zbog neusvajanja ovog dokumenta - rekla je Tadićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je podsjetila da je Tužilaštvo BiH radilo i u vrijeme epidemije virusa korona, ali smanjenim kapacitetom.

- Podignute su četiri optužnice za borbu protiv terorizma, imali smo i mnogo predmeta krijumčarenja ljudi, pitanje graničnih policajaca", navela je Tadićeva.

Ona je dodala da Tužilaštvo BiH u radu poštuje sve mjere opreza propisane od nadležnih organa i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Tadićeva je novinarima rekla i da Tužilaštvo BiH sprovodi mnogobrojne istrage i da ne može govoriti o predmetu izdavanja viza i državljanstava BiH državljanima Pakistana i Iraka.

- Predmet je u radu. Samo moram reći da su ti predmeti formirani daleko ranije od ovoga svega što se po tom pitanju dešavalo na Predsjedništvu BiH -istakla je Tadićeva.

Komentarišući da je epidemija virusa korona korištena i za različite kriminalne aktivnosti, te da je, osim "afere respiratori", bilo i drugih, Tadićeva je navela da je i na sjednici parlamenta 11. marta govorila o tome i da je i tada trebalo razgovarati o svim tim pitanjima.

- Moram reći da je Tužilaštvo BiH radilo u prošlom periodu i radi na predmetima koji se odnose na javne nabavke i sve što je moglo ugroziti zdravlje i život ljudi u BiH za vrijeme epidemije i sada. Mi imamo otvorenih predmeta na kojima radimo, a pratili smo i svu tu situaciju, evidentirali -rekla je Tadićeva.

Ona je istakla da je Tužilaštvo BiH bilo posvećeno radu na predmetima koji se odnose na zdravlje i život ljudi.

- Posebno smo bili rigorozni prema onima koji su iskorištavali novac građana BiH - tvrdi Tadićeva.

Ona je dodala da je na te stvari upozoravala i ranije, te da će u narednom periodu prioritet u radu biti upravo ti predmeti.

Tadićeva je podsjetila da je Tužilaštvo BiH preduzelo sve mjere u vezi sa epidemijom i da je formirala Koordinaciono tijelo koje je od 17. marta radilo na preduzimanju svih mjera zaštite i nesmetanog rada Tužilaštva BiH.