latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:02 ⇒ 17:16 | Autor: SRNA

Mi smo za izbore, zastoj nije do nas, već do nelegalnog izbora CIK-a

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je danas u Foči da je ova stranka spremna za izbore i da nemaju nijedan problem za njihovo održavanje, te da je sve do nelegitimno izabrane Centralne izborne komisije BiH.

- SNSD je za izbore, naša organizacija je spremna za izbore sutra i nemamo nijedan problem za njihovo održavanje. Zastoji nisu do SNSD-a nego do nelegalnog, nelegitimnog izbora Centralne izborne komisije i ukoliko ta komisija ostane, onda to pretenduje da izbori budu nelegalni - naglasio je Dodik.

On je izjavio novinarima da je danas u Foči održan sastanak Izvršnog komiteta SNSD-a sa rukovodstvima opštinskih i gradskih odbora SNSD-a, načelnicima i gradonačelnicima iz ove stranke sa područja Istočne i Stare Hercegovine, odnosno Izborne jedinice devet.

Nakon sastanka, lider SNSD-a je rekao da je analizirano stanje u opštinama i u samoj stranci, razmatrane mogućnosti podrške investicijama lokalnim zajednicama, te da je razgovarano o predstojećim lokalnim izborima.

On je naveo da će SNSD podržati sve aktivnosti u Savjetu ministara za odobravanje sredstava da se lokalni izbori održe.

- Čim ta odluka dođe od ovlaštenih predlagača, naši članovi Savjeta ministara će tu odluku podržati, ali je očigledno nda ema saglasnosti, kao što nema saglasnosti ni oko ove famozne priče u vezi sa raspodjelom sredstava MMF-a, koja već pravi značajne probleme. Želim da obavijestim javnost da je Republici Srpskoj već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita, a ta sredstva još nismo dobili. Zato će Vlada već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Centralne banke koji osporava realizaciju - naglasio je Dodik.

On je naveo da guverner Centralne banke ima sve neophodne papire, koje je imao inače u sličnim okolnostima kada su se povlačila sredstva MMF-a.

- Međutim, to je sada neka politička igra u Federaciji BiH i oni žele da nametnu da traže daleko više nego što se ne može ispuniti - istakao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je rekao da u ovoj stranci prave iventuru šta je sve urađeno u opštinama u mandatima njihovih načelnika.

- To je jedna impozantna lista ukupnih projekata od opštine do opštine. Danas smo im rekli da 100 miliona maraka u Srpskoj ide na sanaciju i rekonstrukciju magistralnih puteva. Ovdje smo u Foči obavijestili naše aktiviste i načelnika opštine da je Vlada Srbije prije desetak dana prihvatila zajedničko učešće u realizaciji programa Hidroelektrana 'Buk Bijela' i da očekujemo da će operacionalizacija tog programa biti veoma brzo, kao i da su Radovan Višković i Luka Petrović završili, kapacitirali i odredili modalitete tog projekta - pojasnio je Dodik.

On je dodao da pandemija virusa korona nije opravdanje, ali da iz poznatih razloga nisu mogli da imaju kineske partnere u realizaciji "Buk Bijele", koja se, kako je istakao, čeka više od 40 godina.

- Pokušavalo se u raznim varijantama i modalitetima kako izgraditi tu hidroelektranu i evo došao je kraj. Odabrano je da se radi u partnerstvu sa Vladom Srbije i mi ćemo taj projekat završiti - zaključio je Dodik.