latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:07 | Autor: SRNA

Čubrilović: Parlament ima kodeks ponašanja

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da republički parlament ima kodeks ponašanja i da on na ponašanje u skupštini može da utiče samo na osnovu Poslovnika.
Nedeljko Čubrilović - Foto: Sensservis
Nedeljko ČubrilovićFoto: Sensservis

Odgovarajući na pitanje novinara u Trebinju da li Narodna skupština ima kodeks ponašanja i da li on kao predsjednik može uticati na ponašanje poslanika, Čubrilović je potvrdio da se na sjednicama izlazi iz okvira kodeksa i poslovnika, te da se on i njegove kolege potpredsjednici trude da primjenjuju Poslovnik.

- Zaista se iskače i iz kodeksa i poslovnika, ali mnogo tamo stvari ima koje su do kućnog odgoja, a ne do poslovnika ili kodeksa. Ne možete vi štapom da držite disciplinu u Narodnoj skupštini - dodao je Čubrilović.

Čubrilović je napomenuo da se Narodna skupština Republike Srpske ne razlikuje bitno od skupština u okruženju - Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

On je dodao da parlamenti zemalja koje imaju dugogodišnju tradiciju u demokratskim procesima ne regulišu svoje odnose kodeksom, nego svojom kulturom, načinom ponašanja, navodeći kao primjer parlament Švajcarske.

- Poslanik tamo ima vremena tri minuta da iznese svoj stav, on izlazi za govornicu i u okviru tri minuta govori, nema više mogućnosti da drži predavanja - rekao je Čubrilović.

On je rekao da je vidljivo da se u parlamentu Srpske često odstupa od teme, da se često kroz replike uvode nove tačke dnevnog reda i nove teme koje nemaju veze sa dnevnim redom.

- To nam je jednostavno takav saziv Skupštine, ovo je nešto na šta bi trebalo uticati na način da se počne malo prije sa odnosom prema parlamentarizmu - rekao je Čubrilović.