latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:12 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

Nastavak podrške projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske"

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović i predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov dogovorili su danas nastavak podrške Ministarstva prosvjete i kulture projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".
Milorad Arlov - Foto: SRNA
Milorad ArlovFoto: SRNA

Iz Odbora se nadaju da će situacija izazvana pojavom virusa korona dozvoliti da bude realizovan ovaj projekat, deveti po redu i najveći po brojnosti djece.

Prijekat bi trebalo da bude realizovan od 21/22. do 27/28. avgusta, a dolazak djece je planiran u dvije grupe, ovoga puta bez dočeka u Brčkom i Višegradu, zbog epidemiološke situacije.

- Među djecom sa Kosova i Metohije koja dolaze u 22 autobusa, planiran je po jedan autobus srpske djece sa Korduna i Banije iz Hrvatske i djece i mladih sa poteškoćama u razvoju u pratnji roditelja iz Udruženja `Podrži me` sa Kosova i Metohije, koji će biti smješteni u Prijedoru - saopšteno je iz Odbora.

Arlov je istakao da je ovaj projekat veoma značajan za srpsku djecu na Kosovu i Metohiji, kojima bi ovo bio jedini izlazak sa Kosmeta u toku godine.

- Pratićemo situaciju, ali moram reći da imam mnogo poziva sa Kosova i Metohije od direktora škola, porodica, srpkih rukovodioca sa pitanjem i željom da djeca i ove godine dođu u Republiku Srpsku i da tim divnim projektom zajednički pobijedimo virus korona koji nas je proteklih mjeseci sve izolovao i udaljio - rekao je Arlov.

On je napomenuo da su Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara prije tri dana uputili novi zahtjev, sa novim terminom dolaska djece, da im, kao i proteklih godina, dozvole ulazak pod posebnim uslovima.

Arlov je danas Ministarstvu prosvjete i kulture uručio plaketu od Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" iz Kosovske Mitrovice, koju je preuzeo u januaru u Zvečanu na trećoj humanitarnoj akademiji.

Ministarstvo je prošle jeseni sa 95 osnovnih i srednjih škola podržalo izgradnju ovog centra i obezbijedilo gotovo 2.000 paketića za djecu Kosova i Metohije, koji su podijeljeni u januaru.