latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:37 | Autor: SRNA

Milovanović traži odštetu nakon oslobađajuće presude

Slavko Milovanović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin u maju 1992. godine u selu Rešagići kod Srebrenice, tužio je BiH i traži odštetu za vrijeme provedeno pod mjerama zabrane koje su mu bile izrečene dok je trajao sudski postupak.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Milovanovićev pravni zastupnik Petko Pavlović je na pripremnom ročištu među dokazima predložio da se izvrši uvid u pravosnažnu presudu Suda BiH, zahtjev upućen Ministarstvu pravde, sudska rješenja o određivanju i ukidanju mjera zabrane koje su bile na snazi gotovo 15 mjeseci, a predložio je i vještačenje neuropsihijatra, prenosi Birn.

- Vještačenje se predlaže da se utvrdi stepen i intenzitet trajanja duševne boli i straha zbog ishoda krivičnog postupka, povrede ugleda i časti - rekao je Pavlović, koji je na ročištu predočio i medicinsku dokumentaciju o Milovanovićevom pogoršanom zdravstvenom stanju.

Na ročištu nije pristupio niko iz Pravobranilaštva BiH, a sudija Dragica Miletić je navela da je dostavljen podnesak kojim obavještavaju Sud da ne mogu pristupiti iz objektivnih razloga, a u kojem se, kako je ona dodala, osporava osnovanost tužbenog zahtjeva u cijelosti.

Sud BiH je u novembru 2019. pravosnažno oslobodio Milovanovića optužbe da je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Skelani, u maju 1992. godine sa grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, u srebreničkom selu Rešagići učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća bošnjačkih civila, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći.

Naredno ročište po Milovanovićevoj tužbi zakazano je za 22. jul.